Vem vill bli miljardär?

Bokfakta
Språk: 
Svenska
Genre: 
Skönlitteratur
Författare: 
Vikas Swarup
Förlag: 
Bra Böcker
Även om boken Vem vill bli miljardär, av Vikas Swarup, fick en del uppmärksamhet när den släpptes är det inget mot uppmärksamheten filmen som baserades på den fick. Slumdog Millionaire lämnade knappast någon oberörd och blev en stor internationell succé inte minst på grund av musiken, manuset och skådespelarna. Men för mig som läst boken gör filmen sin förlaga inte helt till rättvisa. Visst, den grundläggande historian finns där men för att anpassa berättelsen till den vita duken har större delen av manuset omarbetats. Det innebär också att du som tidigare sett filmen men inte läst boken med god behållning kan läsa den nu utan att känna igen dig allt för mycket.

Vem vill bli miljardär handlar om en föräldralös ung man som blivit arresterad efter att ha lyckats svara rätt på alla tretton frågor i den populära frågesporten, vem vill bli miljardär. Hur kan en kille, utan formell utbildning, som växt upp på gatan svara rätt på alla dessa frågor? Vi kastas in i Ram Mohammad Thomas liv och får svar, fråga efter fråga, hur hans och andras livsöden intimt knyts till frågorna i tävlingen. Frågorna boken och handlingen i boken skiljer sig helt från sitt filmatiserade syskon och känns såväl mer utarbetade som djupgående och intressantare. Vi får helt enkelt lära oss mer om personerna, Indiens historia och nutid.

Är Vem vill bli miljardär då helt problemfri? Nej, eftersom vi får följa Ram Mohammad Thomas liv genom frågesportens tretton frågor får vi tretton distinkta berättelser ur hans liv. Varje berättelse i sig kan nästan läsas som en kort liten novell. Det är därför sällan vi lyckas komma in riktigt på djupet. Visst, det är inget större problem och boken känns ändå mer djupgående än filmen. Boken är kanske inte heller riktigt så målande som jag önskat men i det stora hela är detta bara mindre problem. Boken har i vissa fall fått kritik för att vara lite osannolik, men som alla som spenderat en tid i Indien vet, Indien är landet där det osannolika är sannolikast. Det finns nog inget land där så många av våra tankar, ideal och fördomar ställs så på ände som det gör i Indien.

/Henric Carlsson