Är 5G pålitligt när man reser genom indiska städer?

Om du har planerat in en resa till Indien eller kanske är intresserad av att åka dit, kan det vara en bra idé att kolla upp hur bra internetuppkopplingen är i landet. För att underlätta för dig har vi redan gjort en djupdykning i ämnet och bland annat kommit fram till att det just nu sker en stor utbyggnad av 5G i hela landet. Läs mer nedan.  

En stabil internetuppkoppling krävs för casinospel, film och resor 

I den digitala världen vi lever i har det blivit nödvändigt att ha en stark och stabil internetuppkoppling. Utan en bra anslutning finns det mycket som man inte kan komma åt eller göra. Bland det sista som man vill utsättas för är att tappa sitt nätverk när man är ute och reser.  

Vissa ärenden måste göras digitalt, som till exempel legitimering med e-legitimation. Det underlättar även vid incheckningar till flyg och boenden, samt betalningar med mobilen. Skulle nätverket försvinna kan det därför ställa till med problem.  

Med en stabil anslutning kan man dessutom titta på en bra film när man väntar på flyget eller spela slots. Man kan även kolla på en digital karta, få hjälp att hitta runt samt få rekommendationer i landet som man befinner sig i.  

I Indien är de två största operatörerna Jio och Bharti Airtel. De har nu valt att ingå i ett samarbete med Ericsson för utbyggnaden av 5G i hela landet. Målet är att förse varje indisk stad med en riktigt bra internetanslutning.  

Operatörerna Jio och Airtel väljer Ericsson som samarbetspartner  

Indien har valt att satsa på det mest avancerade 5G-nätet och tar hjälp av Ericsson för att bygga ut dessa. Det har funnits en stark politisk vilja att implementera digitala lösningar för landets fortsatta utveckling.  

Utbyggnaden möter stor efterfrågan och motverkar överbelastning

En 5G-utbyggnad innebär en snabbare internethastighet och kapacitet för landets invånare. Utökad kapacitet kan möta upp efterfrågan som finns idag i landet, med det stora användandet av mobilt internet som i sin tur lett till en överbelastning av nätet.  

Utbyggnaden i landet började redan 2022 och vid årsskiftet 2023 hade cirka 10 miljoner tillgång till 5G-abonnemang. Till 2028 räknar man med att 57 procent av landet ska ha tillgång till mobilabonnemanget, enligt Ericsson Mobility Report 2023.  

Ny internetrankning  

Ericsson skriver i sin nyhetsrelease att utbyggnaden som sker i landet är den snabbaste 5G-utbyggnaden i hela världen just nu. Digitaliseringen är jätteviktigt för landets stora befolkning och särskilt för de 60 procent som lever på landsbygden.

Nya siffror från Speedtest Global Index visar även att landets mobilhastighet ökat med hela 115 procent sedan lanseringen av 5G. Landet har dessutom klättrat från plats 118 till plats 69 i januari 2023.  

Jio och Airtel upplevs båda ha snabbast hastighet

En rapport som gjordes i april 2023 av Opensignal visar att de som använder sig av operatören Jio upplever att de har Indiens snabbaste nedladdningshastighet. Samma gäller för Airtel-användare, som upplever samma sak för Airtel.

Opensignals rapport visar därför att utbyggnaden har gett positiva resultat och att användarna av operatörerna upplever en förbättrad internetupplevelse i hela Indien.  

Palmer vid solnedgång

Upptäck Indien med en stabil internetuppkoppling 

Indien har mycket att bjuda på för den som vill upptäcka nya platser i världen. I huvudstaden Delhi, kan man till exempel besöka historiska platser och byggnader. Med den nya 5G-utbyggnaden blir dessutom reseupplevelsen bättre och smidigare.  

Utbyggnaden har redan nått en stor del av landet och förväntas nå ännu fler inom kort. Så oavsett om man vill besöka huvudstaden Delhi eller den mindre staden Andhra Pradesh, kan man förväntas sig en smidig upplevelse.  

Rapporterna som nämndes visar tydligt att regeringens vision om ett digitalt Indien har börjat ge resultat samt att mer kommer. Med denna utveckling hoppas landet kunna stärka sin konkurrenskraft och ekonomi.  

Operatörerna Jio och Bharti Airtel kommer tillsammans med Ericsson fortsätta med utbyggnaden tills visionen om ett digitalt Indien blir verklighet för alla Indiens invånare. En spännande framtid väntar landet.