Dagsutflykter för dig som tillfälligt vill fly norra Goas stränder

Ska du besöka Baga och eller Calangute eller närliggande områden i norra Goa? Med den starka solen i Goa är det lätt hänt att bränna sig så varför inte göra några dagsutflykter då och då? Goa har massor att erbjuda sina besökare jämte stränderna och dess härliga shacks!

Old Goa (Velha Goa): Goas historiska skatter

Old Goa

Old Goa, en gång huvudstaden i Portugisiska Indien, är en skattkista av historiska och arkitektoniska underverk. Här är vad du inte får missa:

Basilica of Bom Jesus

Denna världsarvslista är en av de mest imponerande kyrkorna i Goa. Den innehåller kroppen av St. Francis Xavier, en av de mest kända missionärerna i Indien. Den barocka arkitekturen och intrikata detaljer är en syn att se.

St. Cajetan’s Church

Inspirerad av St. Peter’s Basilica i Rom, är denna kyrka en visuell fest. De vita kupolerna och den rena arkitekturen är en hyllning till renässansen.

Sé Cathedral

Sé Cathedral är en av de största kyrkorna i Asien och en symbol för Goas religiösa arv. Den har en imponerande fasad och en interiör som andas andlighet.

Hur man tar sig dit och tillbaka

Från Baga/Calangute till Old Goa

Ta en taxi eller hyr en skoter för en bekväm resa. Det är cirka 20 km från Baga/Calangute till Old Goa, och resan tar cirka 45 minuter beroende på trafik.

Alternativt kan du använda lokalbuss eller autorikshaw, men det kan ta längre tid.

Dudhsagar-vattenfallen, ett av de högsta vattenfallen i Indien

Dudh Sagar Falls

Bild av Purshi - Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Vattenfallen, Dudhsagar, som bokstavligen betyder “mjölkvattenfallen,” är en spektakulär syn i Goa. Här är allt du behöver veta:

Höjden och dess naturliga skönhet

Dudhsagar-fallen är belägna i Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary. De är bland de högsta vattenfallen i Indien med en höjd på cirka 310 meter. Vattnet faller i kaskader ner från klipporna och skapar en vit “mjölkig” effekt, därav namnet.

Utforska till fots

För äventyrslystna resenärer är en vandring genom den frodiga djungeln det bästa sättet att nå vattenfallen. Vandringsleden tar dig genom grönskande skogar, över små bäckar och ger dig fantastiska utsikter över landskapet.

Ta en Jeep-safari

Om du föredrar bekvämlighet kan du ta en jeep till Dudhsagar. Jeep-safarin är spännande och ger dig möjlighet att korsa floder och njuta av den omgivande naturen.

Badmöjligheter

När du väl är framme, glöm inte att ta med badkläder! Det är en oförglömlig upplevelse att simma i det uppfriskande vattnet vid foten av vattenfallen. Obs! Du får inte bada under monsunperioden då strömmarna är för starka.

Hur man tar sig dit och tillbaka

Från Baga/Calangute till Dudhsagar:

Det är cirka 60 km från Baga/Calangute till Dudhsagar. Du kan hyra en taxi eller ta en organiserad tur.

Alternativt kan du ta en tågresa från Madgaon (Margao) till Dudhsagar-stationen. Från stationen är det en kort promenad till vattenfallen.

Oavsett hur du väljer att utforska Dudhsagar, kommer du att bli överväldigad av dess naturliga skönhet och kraft. Glöm inte kameran för att fånga detta magnifika underverk!

Fort Aguada: En historisk översikt över havet!

Fort Aguada

Läge: Fort Aguada ligger på Sinquerim Beach, cirka 18 km från Panjim, Goas huvudstad.

Historia: Byggt på 1600-talet av portugiserna. Fort Aguada var en viktig fästning för att skydda Goa mot hot som kom från dess kust. Fortets namn kommer från det portugisiska ordet “água” (vatten), eftersom det hade en färskvattenkälla inom sina murar.

Arkitektur: Fortet har massiva stenväggar, bastioner och en imponerande portugisisk fyr.

Utsikt: Från Fort Aguada har du en hisnande panoramautsikt över arabiska havet. Det är en perfekt plats för fantastiska bilder!

Hur man tar sig dit

Från Baga/Calangute till Fort Aguada:
Ta en taxi eller hyr en skoter (men du har väl körkort?) för en bekväm resa. Det är cirka 10 km från Baga/Calangute till Fort Aguada.

Alternativt kan du använda lokalbuss eller autorikshaw.

Fontainhas: Charm och färg i Panjim

Fontainhas, Panjim, Goa

Bild av: Intrepid one - Own work, CC BY-SA 3.0

Läge: Fontainhas ligger i Panjims centrum, Goas huvudstad.
Historia: Detta område har en rik historia som går tillbaka till den portugisiska kolonialtiden. De smala gatorna och de färgglada husen är en påminnelse om Goas kulturella arv.
Utforska: 
Ta en promenad genom de smala gränderna och beundra de pastellfärgade husen med sina järngrindar och blomsterprydda fönster.

Besök de lokala konstgallerierna för att se verk av lokala konstnärer och få en inblick i Goas konstscen.

Glöm inte kameran – varje hörn av Fontainhas är en fotovänlig plats!

Hur man tar sig dit

Från Baga/Calangute till Fontainhas: 

Ta en taxi eller hyr en skoter för en bekväm resa. Det är cirka 10 km från Baga/Calangute till Fontainhas.
Alternativt kan du använda lokalbuss eller autorikshaw.

Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary

Nationalpark i Goa

Bild av: Dinesh Valke from Thane, India - ... Mollem National Park, CC BY-SA 2.0

Detta 240 kvadratkilometer stora skyddsområde ligger i Västra Ghats i Goa, nära gränsen till Karnataka. Här är vad du bör veta:

Läge: Bhagwan Mahavir Sanctuary ligger nära staden Molem, 57 km öster om Panaji, Goas huvudstad.

Flora och fauna: 
Här finns orörd vegetation med tropiska eviggröna skogar, halvgröna skogar och lövfällande skogar. Terminalia, Lagerstroemia, Xylia och Dalbergia är några av de dominerande trädsorterna.

Du kan också upptäcka vattenfall som Dudhsagar Falls och Tambdi Falls samt möjligen få en glimt av vilda djur som leoparder, barking deer, Bengal tiger, gaur och många fler. 

Hur man tar sig dit

Från Baga/Calangute till Bhagwan Mahavir Sanctuary: 

Ta en taxi eller hyr en skoter. Det är cirka 57 km från Baga/Calangute till Molem.

Alternativt kan du använda lokalbuss eller autorikshaw.

Bilden i toppen av artikeln av Aviatorjk - Own work, CC BY-SA 3.0

Läs mer:

Resa till Goa!