De 5 populäraste Indienfonderna att investera pengar i

Indien är en ekonomi på uppgång. Att sätta in en del av dina sparpengar på en indisk fond kan betala väl. Det betyder att en investering i landets marknad bara kommer växa och ge avkastning i framtiden. Du har därför ett ypperligt tillfälle att välja en indisk fond för ditt sparande. Här är det viktigt att påpeka att vi inte rekommenderar att du sätter in alla dina pengar hos en Indienfond, utan som ett komplement och en del av din fondportfölj.

Varför Indien?

Indien har återhämtat sig väl från de stora konflikter som drabbat landet under det senaste seklet. Visserligen är fattigdomen i Indien förhållandevis hög, men vi ser för närvarande ett mycket positiv utveckling med en växande medelklass. Den nya indiska medelklassen är inte bara köpstark, utan även högt utbildad. De flesta är både unga i ålder och väldigt nyfikna på finansmarknaden, särskilt e-handel.

Vi vet ju att det bästa tillfället att investera i en ny marknad är innan den exploderar, det vill säga när vi börjar se tendenser som drar mot finansiellt välstånd.

Självklart kan vi aldrig förutse framtiden, men baserat på det vi vet om Indien så bådar det gott. Du bör ändå vara beredd på att sälja eller göra ett utdrag ur din fond när du märker av en trend åt motsatt håll. Att ha internationella investeringar kan bli en rolig chans till att lära dig mer om vad som försiggår i landet i allmänhet. Då ökar dina möjligheter att ta ett bra beslut på fingerkänsla.

Vilka fonder?

Det finns flera banker, som till exempel Danske Bank och Nordea, som skapat sina egna skräddarsydda fonder. Har du redan ett konto hos någon av dem kan du med lätthet även öppna en sparfond. Annars kan du även vända dig till en nätmäklare, som Avanza eller Nordnet.

Fonder kan fungera på lite olika sätt. Vissa har endast investeringar i indiska bolag, andra räknar även in utländska företag med hög aktivitet i just Indien. Ytterligare ett alternativ är fonder som köper upp små och medelstora bolag i Indien, som de tror kommer ge en hög framtida avkastning. De flesta fonder gör en kombination av alla dessa investeringar.

De fem bästa Indienfonderna

Här rekommenderar vi fem fonder från Indien. Vi baserar deras framgång på utvecklingen de senaste fem åren. En enskild fonds tillväxt kan förstås alltid förändras i förhållande till de andra, så vi rekommenderar att använda en jämförelsetjänst som InvestoRunner när du vill investera pengar i fonder. I skrivande stund har följande fonder haft högst tillväxt 2021:

  • Amundi Fds SBI FM India Eq A USD C
  • Fidelity India Focus A-USD
  • Carnegie Indienfond A
  • DNB Fund - India Retail A
  • Danske Invest India A

Alla dessa fonder finns tillgängliga hos banker eller mäklare. Om du söker upp namnet kan du ta reda det dagsaktuella värdet, kostnad, samt annan information om just den fonden du är intresserad av att investera i.

Att tänka på när du investerar i en Indienfond

Vi börjar med att gå in på förvaltningsavgift. Det är kostnaden du betalar för att få hålla dina pengar i en viss fond. Tyvärr finns inga riktigt billiga Indienfonder, men Mirae Asset India Sector Leader Eq A USD har marknadens lägsta avgift just nu.

Vi har nämnt tidigare att Indien är relativt stabilt. Landet har haft en demokratisk regering de senaste 50 åren. Dock har de fortfarande smärre oavslutade konflikter med Kashmir, Pakistan och Kina. Så vitt vi vet har det inte påverkat aktiemarknaden nämnvärt, men det är bra att vara medveten om.

Din avkastning kan komma att påverkas av hur rupier värderas gentemot svenska kronor. Det gäller för alla internationella investeringar. Indien har mycket låg inflation och även relativt låga levnadsomkostnader, men handel är mångfacetterat och påverkas av det lokala värdet på diverse tillgångar vilket inte alltid är inom fondernas kontroll.

Precis som med andra fonder du planerar att använda för att spara över lång tid, är det allra bästa att månadsspara. Du investerar bara en liten summa i taget, och kan även dra nytta av en tillfällig dipp i värdet.

Fonderna specialiserar sig ofta på företag inom en viss sektor. Det kan vara till exempel sjukvård, råvaror eller teknik. Med den här guiden är du förhoppningsvis ett steg på vägen att hitta rätt i ditt sparande.

Kommentera