De bästa fotbollslagen i Indien

Indien är världens folkrikaste demokrati med en befolkning på mer än 1,3 miljarder människor. Det är ett av världens mest fascinerande och komplexa länder med enorma kontraster. Sport i Indien präglas av lokala traditioner och arvet från den brittiska kolonialtiden. Denna artikel diskuterar de bästa fotbollslagen i Indien. Texten kommer kika närmare på den indiska fotbollsligans höjdpunkter och presentera några av de stora indiska fotbollstjärnorna. 

Kort indisk fotbollshistoria

Precis som cricket så anlände fotboll till Indien under den brittiska kolonialtiden. Det var brittiska soldater som tog med sig fotbollstraditionerna till Indien under mitten av 1800-talet. År 1937 grundades  Indiens fotbollsförbund, All India Football Federation. Indien har hitintills endast lyckats kvalificera sig en gång till VM. Året var 1950 men landet lär ha dragit sig ur innan turneringar började på grund av oenighet rörande indiernas önskan om att spela barfota och därmed utan fotbollsskor. Indiens största internationella framgångar är två titlar från de Asiatiska Spelen 1951 och 1962. Trots att Indien haft betydligt större sportsliga framgångar inom cricket så lär fotboll vara en av de mest populära sporterna i dagens Indien. Inför fotbolls VM i Qatar 2022 så är Indien för tillfället på en tredje plats efter Qatar och Oman i sin kvalifikationsgrupp som också inkluderar Afghanistan och Bangladesh. 

Indiens ledande fotbollslag

I internationella sammanhang så brukar Indien förknippas betydligt mer med cricket än med fotboll. Oddsen är rätt låga att genomsnittliga fotbollsintresserade svenskar ens kan nämna de ledande fotbollsklubbarna i Indien. Men faktum kvarstår att Indien är hem till några av världens mest färgstarka fotbollsklubbar. Detta avsnitt kikar närmare på några av Indiens ledande fotbollsklubbar. 

FC Goa

FC Goa är en ledande indisk fotbollsklubb som grundades 2014 och spelar i Indian Super League. Som namnet avslöjar så är klubben hemmahörande i den indiska delstaten Goa. Under lagets första säsong å lyckades FC Goa hamna på en andra plats i ligan. År 2019 vann FC Goa Indian Super Cup efter att ha besegrat Chennaiyin FC. FC Goa blev också den första indiska klubben genom tiderna som lyckades kvalificera sig för gruppspel i AFC Champions League. 

FC Mohun Bagan

FC Mohun Bagan tillhör Indiens absolut bästa fotbollsklubbar. Klubben grundades redan 1889 vilket gör Mohun Bagan till en av de äldsta i Indien. Klubben har vid tre tillfällen vunnit National Football League. År 1911 vann Mohun Bagan över den engelska klubben IFA Shield, vilket var första gången som ett indiskt lag vann mot ett engelsk lag. Mohun Bagan blev senare en viktig symbol under Indiens självständighetskamp under 1940-talet. 

Mumbai City FC

Mumbai City FC är en professionell indisk fotbollsklubb som är med i Indian Super League. Laget grundades så sent som 2014 och är hemmahörande i storstaden Mumbai. Den svenske stjärnan Fredrik Ljungberg rekryterades av Mumbai City 2014 men tvingades lämna klubben efter endast fyra matcher på grund av envisa skador. 

SC East Bengal                                                                                                                  

SC East Bengal grundades 1920 och räknas bland Indiens ledande fotbollsklubbar. Klubben är hemmahörande i Kolkata och spelar i Indian Super League. Laget har utmärkt sig genom att vid flera tillfällen ha vunnit  Federation Cups, Super Cups, Durand Cup och National Football League. Sammantaget så rankas East Bengal bland Indiens mest framgångsrika klubbar genom tiderna. 

Framträdande indiska fotbollsprofiler

Med gamla fotbollstraditioner och många miljoner fotbollsutövare så borde det inte komma som en överraskning att Indien genom åren har lyckats producera en del framstående fotbollsspelare. Nedan presenteras några av Indiens bästa fotbollsspelare genom tiderna. 

Gurpreet Singh Sandhu

Det stora flertalet talangfulla indiska fotbollsspelare spelar för inhemska indiska klubbar. År 2015 skrev målvaktsstjärnan Gurpreet Singh Sandhu indisk fotbollshistoria genom att skriva under ett kontrakt med den norska klubben Stabaek. Sandhu blev därmed en av ytterst få indiska spelare som vunnit ett kontrakt med en europeisk klubb sedan Indien blev en självständig nation 1947. 

Sunil Chhetri

Sunil Chhetri tillhör bland de absolut största stjärnorna inom indisk fotboll. Han har bland annat spelat för de indiska klubbarna JCT FC, East Bengal och Dempo SC. Under säsongen 2006/2007 tilldelades Chhetri det prestigefulla priset ”Årets spelare” och ligans bästa angripare. År 2012 spelade Chhetri tre matcher för Sporting Lissabon B men lämnade kort därefter Portugal efter oenigheter med klubben. Trots tidigare rykten om potentiella kontrakt med den engelska klubben Leeds United och den portugisiska klubben Estoril Praia så fortsätter Sunil Chhetri att spela på hemmaplan i Indien. 

Baichung Bhutia

Baichung Bhutia räknas som en av de bästa indiska fotbollsspelarna genom tiderna. Vid hela tre tillfällen så har Bhutia utsetts till Indiens bästa spelare. Han har sedan 2012 spelat för klubben United Sikkim FC. År 1999 blev han en av de första professionella indiska spelare i Europa när han skrev under ett kontrakt med den engelska klubben Bury. I internationella sammanhang så har Bhutia spelat 107 landskamper och gjort hela 43 mål, vilket säkrar honom en plats som en av de absolut största profilerna inom indisk fotboll. Bhutia har bland annat varit med om att vinna det sydasiatiska mästerskapet och AFC Challenge Cup tre gånger. 

Karanjit Singh

Karanjit Singh är en Indiens mest framgångsrika fotbollsmålvakter. Singh debuterade i landslagströjan i en match mot Förenade Arabemiraten 2011. Samma år spelade Singh en central roll bakom Indiens seger i det sydasiatiska mästerskapet genom att göra flera matchavgörande räddningar i finalen. 

Slutsats

Fotboll kom till Indien under den brittiska kolonialtiden under 1800-talet. Fotboll är idag en av de mest populära sporterna i Indien. East Bengal, Mumbai City och Mohun Bagan räknas bland de ledande indiska klubbarna.