Direktflyg mellan Indien och Kambodja öppnar nya möjligheter för resenärer

I helgen tog det första direktflyget mellan Indien och Kambodja avstamp. Den nya rutten mellan Phnom Penh och New Delhi drivs av Kambodjas nationella flygbolag, Cambodia Angkor Air, och kommer att trafikeras fyra gånger i veckan.

Det primära syftet med denna flygförbindelse är att förbättra resmöjligheterna mellan de två länderna, särskilt genom att främja Kambodjas rika andliga arv. När flyglinjen annonserades förra månaden uttryckte Koy Kuong, ambassadör vid Kambodjas kungliga ambassad i Indien, förhoppningen att direktflyget och efterfrågan på medicinsk turism i Indien skulle leda till en fördubbling av turistflödet mellan de två nationerna.

Ökad turism

Enligt en rapport från Economic Times ökade antalet indiska turister till Kambodja med över 25% under de första tre månaderna av 2024 jämfört med samma period föregående år. År 2023 besökte cirka 69 000 indiska turister Kambodja, en ökning från 45 000 år 2021, men fortfarande inte tillbaka på nivån före pandemin då 75 000 indiska turister besökte landet.

Indien är en viktig destination för medicinsk och religiös turism för kambodjaner. Kuong förväntar sig att fler kambodjaner kommer att söka medicinsk behandling i Indien på grund av de lägre kostnaderna jämfört med grannländerna. Dessutom har kambodjanska turister tidigare besökt Indien för att se buddhistiska platser i Uttar Pradesh och Bihar. Den nya direktflygförbindelsen förväntas dock även gynna andra aspekter av turismen, enligt Kuong.

“Innan direktflyget kom de hit antingen för pilgrimsfärder eller medicinsk behandling, men nu kommer de att vilja utforska mer. Förutom religiös och medicinsk turism kommer de att upptäcka sevärdheter och andra platser,” säger han.

Turistår för Kambodja-Indien

För att främja turismen mellan de två länderna har turistministerierna i Indien och Kambodja lanserat det första “Kambodja-Indien Turismåret”.

Under evenemanget uttryckte Manisha Saxena, generaldirektör för Indiens turistministerium, att Turiståret för Kambodja-Indien ger medborgarna i båda länderna möjlighet att utforska den gemensamma kulturen som delas av Indien och Kambodja.

Men det är inte bara för turister mellan dessa två länder det finns fördelar

Kambodja är ett spännande resmål även för turister från Sverige, speciellt för dig som är intresserad av historia, kultur och religion då båda dessa länder har mycket gemensamt. Kambodja kan ju dessutom vara ett bra steg vidare på din större Asienresa eller jordenruntresan.

Är du sugen på att besöka Kambodja?