Förlängt stopp för internationella flyg till Indien

Indien skulle ha öppnat upp för normala reguljära- och charterflygningar till landet i dagarna men nu hart landet tagit ett nytt och för resebranschen oväntat beslut. Flygstoppet förlängs på obestämd framtid.

Nytt meddelande under onsdagen

Den indiska flygindustrins tillsynsmyndighet, DGCA, skrev i onsdagens meddelande, "Den behöriga myndigheten har beslutat att förlänga avstängningen av planerad internationell kommersiell passagerartrafik till/från Indien tills ytterligare beställningar."

Will they / won't they situation för ivriga turister och den indiska turistnäringen

Indien stängdes i princip ner helt och hållet i mars 2020 men öppnade sakteligen upp för en viss form av resande. Indien ordnade avtal med vissa länder, ett så kallat luftbubbleavtal, speciella sträckor där internationella flyg får förekomma. Kraven för att komma in i Indien har ansetts relativt hårda och många flyg, även där det funnits luftbubbleavtal, har ställts in i sista minut. Det var därför med en stor lättnande suck nyheten om att öppna upp för internationella flyg från den 15:e december mottogs av turistindustrin den 26:e oktober 2021. Dagen efter backade den indiska premiärministern och den indiska turistnäringen fick åter sina drömmar, och ekonomiska intressen, att gå i kras. Den indiska regeringen gick senare ut och lovade att flygen skulle normaliseras från och med mars 2022, något som nu alltså återigen skjutits på framtiden.

Oklart när Indien öppnar igen

Även om det faktiskt går att ta sig till Indien via luftbubblorna är det en osäker resa då många flyg har ställts in i sista sekund. De flyg som faktiskt har avgått har ofta haft priser som är betydligt högre än innan pandemin. Representanter för den indiska flygindustrin har sagt att vissa biljetter idag kostar tre gånger så mycket som innan pandemin.

Korta turistvisum till Indien

Ett annat smolk i bägaren är att alla tidigare utgivna turistvisum är inställda, även de som var giltiga i fem år. Nya turistvisum som ges ut är dessutom bara giltiga i 30 dagar. Många ställer sig därför frågande om detta är en del i den nya indiska strategin att satsa på rika turister som spenderar stora pengar under en eller ett par veckor i landet, som vi skrivit om tidigare.

 

Foto av Maria Tyutina från Pexels