Indienresa: Hur mycket pengar ska jag budgetera till resan?

Indien blir ett alltmer attraktivt resmål för svenskar. Faktum är att innan pandemin hade antalet passagerare mellan Indien och Sverige vuxit sig så pass starkt att det etablerades en direktlinje från Arlanda till Delhi. Många människor lockas till detta land för dess fantastiska kultur, storstäder och inte minst vackra stränder.

budget indien

Indien är ett stort land och om du är en av dem som planerar att besöka landet, så kan det vara en bra idé att lägga upp en realistisk budget för din resa.

Hur mycket kostar transport i Indien?

En av de största utgifterna för din Indien-resa kommer att vara transportkostnader. Först måste du budgetera för flyget. Om du reser under högsäsong (från oktober till mars) blir priserna något högre än vid andra tider. Tänk på att under vissa perioder, till exempel under helg- eller högtider, kan priserna stiga ytterligare.

Det kan vara bra att budgetera runt 6 000-9 000 kronor för flyget till och från Indien. Väl på plats kan du välja ett antal färdmedel för att resa runt i landet. Det dyraste alternativet är flyg eller privat taxi, och de billigare varianterna är tåg och buss. När du reser med tåg är det en bra investering att välja en av de bättre klasserna i tågvagnen, då standarden mellan klasserna skiljer sig radikalt.

Vad bör jag budgetera för mitt boende?

Priset på boendet att variera beroende på vilken standard du väljer. Det finns trevliga pensionat eller små boutiquehotell som kostar runt 200 kronor per natt. Har du en lite mindre budget kan du hitta vandrarhem med sovsalar för så lite som 60 kronor per natt. Mellanklasshotell kostar cirka 300-500 kronor per natt. Lyxhotell finns det också gott om - och bor du på dessa kommer du att se en betydande ökning av kvalitet och service.

Kvaliteten på boendet kan variera mycket. Se till att kontrollera om boendet inkluderar luftkonditionering (eftersom det kan bli väldigt varmt i Indien), tillgång till internet och hur städningen ser ut.

Vilka andra faktorer bör jag räkna in?

Sedan finns det mycket annat att tänka på. Indisk mat är oftast billig, så du kan budgetera med 10-50 kronor per måltid (beroende på var du äter den), pengar till entréavgiften för attraktioner och annan underhållning samt reseförsäkring.

Generellt kan du budgetera runt 500 - 700 kronor per dag om du reser i "medelklassen" och 1200+ kronor om du vill ha en lyxigare resa. Det går bra att låna pengar för att finansiera resan om man saknar pengar. Om du behöver göra det rekommenderar vi https://kreditval.se att jämföra långivare och spara pengar genom att välja rätt typ av lån.