Indiens mångfacetterade sportkultur

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se

Indien är ett fascinerande land med ett varierande kulturarv där lokala traditioner blandas med den brittiska kolonialtidens seder. Denna mångfacetterade indiska kulturella smältdegel har också influerat landets sporttraditioner. Trots att Indien är världens folkrikaste nation med en befolkning på drygt 1,4 miljarder människor, känner flertalet svenskar förvånansvärt lite om denna jättelika nations sportkultur. Välkommen ombord på en virtuell resa till Indien där vi bekantar oss med det asiatiska landets olika sporter och placerar dessa i en större kulturell kontext. 

Cricket

Det är ingen överdrift att beteckna cricket som Indiens nationalsport. Indierna förefaller ha samma passionerade relation till cricket som kanadensarna har till ishockey. Det är ett bollspel där två lag med vartdera elva spelare möter varandra. Cricket har engelska rötter som kan spåras till 1500 talets. Britterna exporterade sporten till Indien redan under 1700 talet. Cricket har med tiden blivit en viktig kulturfaktor som förenar Indien med en rad andra länder i det brittiska samväldet. Indien har vunnit VM två gånger och räknas idag bland världens ledande nationer inom cricket. 

Fotboll 

Det indiska fotbollsförbundet grundades 1937 under den brittiska kolonialtiden. Trots att fotboll är en av de mest populära sporterna i Indien, har landet haft ganska begränsade fotbollsframgångar i internationella sammanhang. Indiens bästa fotbollsresultat är en silvermedalj i Asiatiska mästerskapen 1964 och en fjärdeplats i OS 1956. Dessutom lyckades det indiska fotbollslandslaget kvalificera sig till VM 1950 men drog sig ur innan turneringen började vilket gör att spel odds är ofördelaktiga i alla större turneringskval. 

Boxning 

Det lär vara de antika grekerna som uppfann boxning som sport. Men knytnävskamp existerade också i den gamla Induskulturen och är omnämnd i det antika Indiska verket Mahabharata. Det är troligtvis inte många i Sverige som förknippar Indien med boxning. Men den asiatiska jättenationen rankas faktiskt bland världens ledande boxningsnationer inom damboxning med 14 internationella guldmedaljer, 8 silver och 21 brons. På herrsidan har det varit färre internationella framgångar. Dock lyckades den indiske boxaren Vijender Singh vinna bronsmedaljen vid OS i Peking 2008. 

Landhockey 

Landhockey spelades i det antika Persien och Egypten. En landhockeyliknande sport spelades också i Punjab i norra Indien redan under 1600-talet. Dock var det England som utvecklade modern landhockey under 1800-talet. Britterna spred successivt denna hockeytradition till Indien och andra forna kolonier. Indien är en stolt landhockeynation och hade stora framgångar under speciellt 1900-talet. Dock har sporten under senare år dominerats av västliga länder som Spanien, Tyskland, Holland och Australien. 

Kabaddi

Kabaddi är en lagsport med sju spelare som lär ha sina rötter i det antika Indien. Den är populär i dagens Indien men också i grannländerna Pakistan och Bangladesh samt Japan och Iran. Kabaddi handlar om att skaffa sig så många poäng som möjligt genom att röra så många motspelare på deras planhalva som möjligt utan att själv bli fångad innan man återvänder till den egna planhalvan. Det är ett intensivt spel som spelas under intervall på 30 sekunder åt gången. Kabaddi spelas idag i hela Indien och landet har dominerat sporten i internationella sammanhang. 

Tennis 

Det lär ha varit den brittiska militären som introducerade tennissporten i Indien under slutet av 1800-talet. Idag räknas tennis som en populär sport i Indien med otaliga miljoner fans och utövare. Indierna har haft stora internationella framgångar inom speciellt dubbeltennis. Exempelvis vann den indiske dubbelspelaren Rohan Bopanna och hans australiske partner Matthew Ebden dubbelfinalen i Australien Open 2024. 

Badminton 

Modern badminton utvecklades i Storbritannien i slutet av 1800-talet och exporterades senare till Indien och andra delar av det forna brittiska imperiet. Sporten har med tiden blivit populär i Indien. Landet har generellt inte haft samma internationella framgångar inom badminton som inom exempelvis cricket. Dock lyckades den indiska kvinnliga badmintonspelaren Saina Nehwal skriva in sig i historieböckerna genom att vinna bronsmedaljen vid OS i London 2012. Fyra år senare lyckades PV Sindhu vinna silvermedaljen vid OS i Rio 2016. Därför är det en del som pekar på att Indien är en framväxande nation inom internationell badminton. 

Wrestling 

Wrestling eller fribrottning har djupa rötter i Indien, speciellt på den indiska landsbygden. Grunderna i traditionell indisk wrestling påminner om professionell wrestling. Sushil Kumar räknas som en av Indiens mest framgångsrika atleter inom wrestling med sina två OL medaljer. Men även en rad andra indier har plockat hem medaljer vid internationella mästerskap inom wrestling. 

Basket 

Basket är kanske inte en sport som man förknippar med Indien. Trots detta har basket utvecklats till en populär sport som har allt fler utövare och fans runt om i Indien. År 2015 skev Satnam Singh Bhamara historia genom att bli den förste spelare från Indien som blev vald att spela i den nordamerikanska basketligan NBA för laget Dallas Mavericks. 

Avslutande ord  

Världens folkrikaste nation Indien är ett mångfacetterat land där lokala traditioner blandas med internationella inslag från bland annat den brittiska kolonialtiden. Denna kulturella smältdegel har också influerat Indiens sporttraditioner. Cricket som är av brittiskt ursprung, räknas som Indiens nationalsport och är troligtvis den mest populära sporten vad gäller antalet utövare och fans. Andra populära sporter i Indien är boxning, fotboll, kabaddi, basket, landhockey, wrestling och tennis.