Kryptodrottningen är på FBI:s lista över mest eftersökta personer

Nyligen har FBI meddelat att den välkände bedragaren Ruja Ignatova, även känd som "kryptodrottningen", har lagts till på deras lista över de tio mest eftersökta brottslingarna i världen. Detta sker efter att hon har tjänat miljarder dollar på ett bedrägeri system med en virtuell valuta.


Ruja Ignatova grundade den digitala valutan OneCoin

Ruja Ignatova är en bulgarisk affärskvinna, med tyskt medborgarskap, som grundade den digitala valutan OneCoin år 2014. I stort sett var OneCoin inte en kryptovaluta som Bitcoin utan snarare en token – och den påstods ha stöd av verkligt värde och tillgänglig i över 200 länder runt om i världen. Faktum var att den hade stöd som en centraliserad valuta och upprätthölls av OneCoin Ltd.

En av deras fördelar var dess utbildningsmaterial. Medlemmar i OneCoin kan köpa olika undervisningspaket från några tusen kronor till hundratusentals kronor och med varje leverans följer en token som kan användas för att bryta OneCoins.

Men det enda sättet att byta OneCoin var genom en intern marknadsplats för andra hög investerande medlemmar. OneCoins kunde bytas mot euro och marknadsplatsen hade gränser för hur många euro en säljare kunde växla in varje dag, baserat på vilket paket de har investerat i. Detta begränsade hur mycket OneCoins som säljarna kunde byta.

 

När avslöjades bluffen med OneCoin?

När systemet med OneCoin avslöjades ledde det till att grundaren, som är Ruja Ignatova, började gömma sig. Detta hände ungefär samtidigt som den amerikanska myndigheter lämnade in ett förseglat åtal och en arresteringsorder för henne 2017.

Sedan dess har hon varit efterlyst och många tror att hon har genomgått upprepade plastikoperationer för att förändra sitt ansikte. Det spekuleras i att hon förskingrat summor uppemot 40 miljarder kronor, vilket gör henne till en av de största bedragarna i kriminalhistorien. Men nu är hon alltså FBI:s lista över med efterlysta personer - och det finns stora förhoppningar om att hon kommer att bli tagen inom en överskådlig framtid.

Viktigt för nybörjare inom krypto att ha baskunskaper

OneCoin specialiserade sig på att sälja sin valuta till oerfarna investerare som har bristande kunskap om kryptovaluta. För personer som vill investera i kryptovaluta är det alltid viktigt att ha en grundläggande förståelse för branschen och dess underliggande teknologi. Framförallt bör du vara medveten om riskerna, hur handeln fungerar - och inte minst skattesatsen på kryptovalutor. Till exempel säkerhet vid krypto handel om du vill lära dig mer om hur skatt fungerar med kryptovalutor.

Kommentera