Nois: Trögt för Indiens gratis e-visum

Trots att Indien utlovade hela fem hundra tusen gratis turistvisum innan mars 2022 har enbart en femtedel delats ut hittills. Flera av dessa är dessutom outnyttjade. Om det rapporterar idag indisk media.

Gratis turistvisum utannonserades i juni 2021

När den indiska regeringen utannonserade en halv miljon gratis turistvisum i Juni 2021 var det nog många, den indiska turistnäringen och oss inkluderade, som trodde att de skulle ta slut på ett par minuter. När Indien dessutom annonserade öppnade gränser från den 15:e oktober samma år storsatsade den indiska reseindustrin på en ankommande storm av turister. Istället kom en våg av Covid-19 till. Och en igen.

En femtedel utdelade turistvisum

Idag är det bara drygt 111 000 e-visum som delats ut, varav enbart en bråkdel verkligen kunnat utnyttjas. Utöver det har den indiska regeringen beviljat runt 50 000 turistvisum på det traditionella viset. 

Drygt en miljon utländska turister till Indien under enbart november innan covid-19

De ungefär 100 000 utländska turisterna som kunnat resa till Indien under oktober 2021-februari 2022 är alltså bara en tiondel av de turister som reste in till Indien under en månad under turistsäsongen innan pandemin lamslog världen. I december 2018 fick Indien 1,2 miljoner utländska turister och under hela året drygt nio miljoner utländska turister.

Kommande säsongen

Den största säsongen för utländska turister som reser till Indien är under vinterhalvåret och det finns en stor risk att den pågående vågen av nya corona-fall i Indien därmed sätter stopp för den allt så viktiga indiska turismen för resten av säsongen.

Relativt komplicerat att resa till Indien

Den indiska regeringen har ännu inte helt öppnat upp för resor till Indien. Som turist måste man resa genom något land som har ett så kallat luftbubbleavtal med Indien. Det innebär att de flesta reguljära flyg fortfarande inte är startade. När de reguljära flygen kommer starta igen vågar vi inte sia om eftersom det har skjutits upp gång efter gång efter gång.

Källa: Delvis baserad på uppgifter från den indiska regeringens presstjänst samt indiatimes.com