Ny flygplats i Noida: Förseningar för konkurrenten till flygplatsen i Delhi

Den mycket efterlängtade flygplatsen Noida International Airport, nära Jewar, tänkt att bli en stark konkurrent till den livliga flygplatsen i Delhi, har stött på förseningar. Flygplatsen, som planerade att starta verksamheten redan i slutet av detta år uppger nu att man är försenad till åtminstone april 2025.

Leveransförseningar på grund av COVID-19

Yamuna International Airport Private Limited (YIAPL), som hanterar projektet, tillskriver förseningarna till störningar i leveranskedjan orsakade av COVID-19-pandemin och geopolitiska konflikter. Dessa utmaningar har bromsat leveransen av avgörande byggmaterial och utrustning.

Framsteg trots motgångar

Trots motgångarna rapporterade YIAPL att byggprocessen är väl framskriden, med betydande milstolpar uppnådda inom infrastrukturens utveckling. Nyckelelement som start- och landningsbanan, passagerarterminalen och kontrolltornet är väl på väg att slutföras. Nyligen har även koncessioner för markhantering och kommersiell verksamhet tilldelats.

75 km från IGIA

Noida-flygplatsen, belägen i Jewar, Uttar Pradesh, cirka 75 km från Indira Gandhi International Airport (IGIA), siktar på att hantera mellan 9,4 till 11,7 miljoner passagerare i sin inledande fas fram till 2025-26. Förseningen för flygplatsen i Noida sätter extra tryck på Indira Gandhi International Airport i Delhi då avbelastningen av passagerartrafiken i regionen dröjer längre.

Testflygning genomförd

En lyckad så kallad kalibreringsflygning genomfördes i april 2024 och markerade ett avgörande steg mot operativ beredskap. Sådana flygningar är kritiska för finjustering av navigationshjälpmedel, belysning på start- och landningsbanan samt luftrummet för att säkerställa säkerhet och noggrannhet innan fullskalig kommersiell verksamhet inleds.

65 dagliga flygningar inledningsvis

När den nya flygplatsen i Noida väl är i drift planerar den att inleda med 65 dagliga flygningar och därmed positionera sig som en betydande aktör inom Indiens flygsektor bredvid etablerade nav som flygplatsen i Delhi. Detta är en spännande utveckling för regionen och en möjlighet att förbättra regionens flyganslutningar.

Faktaruta

Fullständigt namn på flygplatsen: Noida International Airport (DXN)

Läge: Noida International Airport är belägen i Jewar, Uttar Pradesh, cirka 75 km från Delhi-flygplatsen.

IATA-kod: DXN

Vision: Flygplatsen syftar till att ansluta det större Delhi-området och Västra Uttar Pradesh med andra städer i Indien och världen.

Unika Funktioner (enligt flygplatsens information): 

  • Genom att kombinera schweizisk effektivitet och indisk gästfrihet erbjuder NIA rika upplevelser för passagerarna.
  • Det blir den första flygplatsen i sin klass i Indien som uppnår nollutsläpp, med fokus på hållbarhet.
    Inledningsvis kommer faciliteterna att inkludera en start- och landningsbana samt en terminal med kapacitet att hantera 12 miljoner passagerare.
  • Ytterligare expansion planeras i senare byggfaser.
  • Noida International Airport är redo att omdefiniera flygresor genom sömlös anslutning och engagemang för miljöansvar.

Läs mer

Noida International Airport officiell hemsida.