Snus i andra länder, restips och matnyttig fakta

Många förknippar snus med Sverige, men faktum är att det finns liknande produkter i hela världen. Även om du inte hittar ett lika stort utbud av produkter från olika varumärken utomlands, så är användningen av snusliknande produkter utbredd i flera världsdelar.

Finns det snus i USA?

I USA finns något som kallas för tuggtobak. Faktum är att det var den amerikanska urbefolkningen som introducerade tuggtobak för nybyggarna. Tobak växer som bekant inte på kallare breddgrader, så när du tänker efter är det förmodligen helt logiskt att befolkningen där tobak växer var de första användarna.

Idag är tuggtobak i USA inte lika utbrett som snusandet i Sverige och många förknippar nog tuggtobak främst med gamla Västernfilmer eller så kallade “hillbillys”. Det finns även något som kallas för “snuff”, eller luktsnus på svenska. Det är finmalen tobak som man andas in genom näsan. Det var vanligare förr och du har säkert sett så kallade “snuff boxes” i filmer som utspelar sig på 1800-talet.

Produkter i Indien som påminner om snus

Även i Indien finns flera produkter som påminner om snus. En populär produkt som du kan hitta i flera små marknadsstånd och kiosker i Indien är Chaini Khaini. Det påminner mycket om snus, men smaken är lite annorlunda. Chaini Khaini är också populärt på andra ställen i världen, som exempelvis i Dubai. Om du snusar behöver du därför inte packa hela resväskan full med snus inför din resa till Indien. Faktum är att det kan vara lite krångligt att resa med just snus utanför EU. Dubbelkolla alltid reglerna innan du reser, för att undvika onödiga avgifter eller problem.

Inför din Indienresa

Om du planerar att besöka Indien behöver du inte bara kolla upp vad som är lagligt att föra in i landet, du bör även tänka på vad du eventuellt vill ta med dig hem. Många resenärer ångrar att de inte tog med en tom resväska till Indien, för att det finns så många vackra föremål och goda kryddor som de vill ta med hem. Landet är kanske främst känt just för sina kryddblandningar, men det finns även ett stort utbud av handsnidade prydnadsföremål, vackra tyger och skräddarsydda kläder. Priserna är dessutom mycket lägre än i Sverige, så det kan vara klokt att fundera på hur du ska göra för att få med dig dina fynd hem igen.

Det är inte heller ovanligt att resenärer underskattar värmen i Indien. Även om du tycker att du har tagit med dig svala sommarkläder kan det vara värt att köpa kläder på plats. Generellt är både modellerna och tygerna anpassade efter klimatet på ett annat sätt. Lokala kläder är också ett bra sätt att garantera att du följer eventuella klädkoder och outtalade regler. Alla kulturer har sin egen syn på vad som är lämplig klädsel och genom att köpa kläder på plats vet du att du inte bryter mot någon outtalad regel.

Lämpligt?

Under senare år har det talats mycket om kulturell appropriering och vad som är lämpligt eller inte. Generellt sett uppskattar människor i Indien att du tar del av deras kultur, och det finns inga negativa konnotationer kring att västerlänningar bär traditionella indiska plagg. Som alltid bör du så klart vara respektfull och ha ett öppet sinne, oavsett resmål.

Annat att ta med hem

Förutom att Indien har både snusliknande produkter, kryddor och kläder är även hårprodukter otroligt populära i landet. I årtusenden har indiska kvinnor använt hårolja för att ta hand om sitt hår och göra det vackert och välmående. Du kan därför hitta otroligt många olika hårprodukter i landet. Alla produkter passar inte alla hårtyper, så du får prova dig fram eller fråga om råd. Packa in din hårolja ordentligt innan du lägger den i väskan bara, så du inte har resväskan full med olja när du kommer hem igen.

Du kommer även att hitta ett mycket stort utbud av olika sorters smycken i Indien. Allt från armband och örhängen till näsringar och till och med fotsmycken är populärt. Eftersom priserna är lägre kan du passa på att ta med unika smycken hem. Tänk på att allt som glimmar inte är guld, så du gör rätt i att undersöka materialen innan inköp. För att undvika krångel i säkerhetskontrollen på hemvägen är det smart att lägga alla dina metallföremål i väskan som du checkar in.

Är du övertygad om att du behöver en extra väska än? Trevlig resa!