Traditionella indiska knivar

Vackert skapade knivar är en viktig del av den indiska kulturen och det ser man inte minst hos sikherna som bär ett litet svärd som en del av sin dräkt. Det finns både traditionella krigsknivar, svärd och köksknivar i Indien och deras utformande har förfinats under hundratals år. Här tittar vi närmare på några av de viktigaste traditionella indiska knivarna.

Kirpan och Kara

Kukri från gurkhafolket

Kukri är en kurvig kniv som alla män som tillhör gurkhafolket alltid har på sig. Kniven kan ha olika storlekar och kan både användas som ett verktyg eller vapen. För gurkhafolket har den även ett symboliskt värde, eftersom den symboliserar stolthet. Den äldsta kukrin som har bevarats tillverkades omkring 1559. Den går att se på nationalmuseet i Kathmandu i Nepal. För att se moderna versioner och reproduktioner kan du besöka Lamnia som säljer många traditionella knivar, billiga knivblad och produkter för camping, jakt och andra friluftsaktiviteter. Kukri kallas även för Kaanta eller Dafya.

Sikhreligionens svärd Kirpan

Sikherna bär en kirpan som är ett litet svärd eller kniv som egentligen kan se ut hur som helst. Den ska dock vara kurvad och ha en ensidig egg som ska vara vass. Storleken spelar inte någon roll och en Sikh som har gått igenom ceremonin Amrit Sanskar kan bära mer än en. Kirpaner ska vara tillverkade av järn eller stål. Kniven måste alltid bäras av utövare för att visa att de är sant troende. 

Stötkniven Katar

Kniven som även kallas för Katara är en typ av stötkniv som känns igen på dess H-formade lodräta handtag som gör att bladet sitter ovanför användarens knogar. Den är unik för Indien och den mest välkända indiska dolken. Rituella katarer har också använts i olika ritualer och religiösa ceremonier. Kataren kommer från södra Indien och är tätt sammankopplad med 1300-talets kungariket Vijayanagara. Då kallades den för Tamal och det betyder sköldsplittrare, så man tror att den användes för att bryta igenom sköldar och rustning. En Katar kan vara mycket dekorerad eller mycket enkel, men den har alltid samma korta, vida, triangulära knivblad. För att se flera traditionella knivar, upptäck Lamnias utbud och besök deras hemsida.

Kökskniven Boti

Den klassiska kökskniven Boti, Bonti eller Villi som den också kallas används till allt i köket, som att hacka grönsaker, skrapa kokosnötter och fjälla fisk. Den har ett traditionellt fast knivblad som är fixerat på en platt träbas. Bengaliska kvinnor hukar på golvet och håller fast träbasen med ena knäet, sedan skär de både grönsaker och fisk med lätthet. En del hem har flera stycken bontis som används till olika livsmedel. Bladet är tillverkat av järn och måste rengöras och torkas efter varje användning. En del botis har en särskild spets som används för att riva kokosnöt, en kuruni.