Goa i Indien öppnar upp för turism

Trots att delstatsstyret i den indiska gröna lilla delstaten Goa tidigare sagt att man inte kommer öppn upp för turism innan Corona är utrotat ur Indien känner man nu ändå att det är dags. Detta trots att Corona åter igen tagit fart i delstaten under den senaste veckan. Men öppnandet sker med försiktighet.

Coronatest vid gränsen

För att få komma in i delstaten Goa i Indien krävs det nu att man har ett så kallat ”Covid-19 Negative Certificate” eller att man testas för corona vid gränsen. Problemet med ett certifikat är ju dock att man lätt kan smittas mellan det tillfälle ett certifikat utfärdats till dess att man reser in i Goa. Men trots denna rädsla vill man nu rädda delstatens ekonomi som är så beroende av turismen.

Turismen i Goa viktig för ekonomin

Turismen är en av delstatens största industrier, skriver Pramod Sawant, Goas chefsminister, på twitter. Turismen, menar han, är ryggraden i ekonomin i Goa och genom att öppna för turismen igen kickstartar man också delstatens ekonomi. 

250 öppnade hotell i Goa

Det är 250 hotell som ansökt om att få öppna sina dörrar för turism igen, och fått det beviljat. Hotellet måste bokas innan man reser in i delstaten och bokningsbekräftelsen måste tas med när man passerar gränsen. Hela listan på godkända hotell finns på Goas turistdepartements webbsidor, du hittar länkarna nedan.

Godkända resvägar till Goa

För att kunna hålla koll på de anländande turisterna måste man passera gränsen på ett fåtal utvalda platser. 

Via väg: Dodamarg, Patradevi, Keri, Mollem och Pollem

Via järnväg: Madgaon, Thivim och Vasco da Gama

Via flyg: Dabolim International Airport

Inreseförfarande till Goa

Vid dessa platser kommer alla resenärer genomgå en temperaturkontroll. Om man saknar testcertifikat som utförts under de senaste 48 timmarna kommer också ett coronatest utföras. Man måste också fylla i och lämna över ett självdeklareringsformulär där man intygar att man är frisk och inte utsatts för risk för smitta. 

Om du testar dig vid inresepunkten måste du resa direkt till hotellet och invänta provsvaret på hotellrummet. Det kan ta 1-2 dagar för att provsvaret ska ge dig klartecken för att få lämna rummet. Vid positivt svar tas du direkt till karantän.

Inte öppet för internationellt resande

Goa är precis som resten av landet i princip stängt för internationellt resande. Befinner du dig redan i Indien har du däremot möjlighet att besöka Goa. Vi vet ännu inte när Indien öppnar upp för internationella besökare igen men med tanke på att man öppnar upp landet allt mer kan det ske inom en relativt överskådlig framtid.

Läs mer

Indien.nu om Goa

www.goatourism.gov.in

www.goa-tourism.com

Foto: Mats Larsson

Nyhetsämne