Goas låga alkoholpriser snart ett minne blott

Den lilla gröna delstaten Goa har länge lockat turister, så väl inhemska så som utländska, till dess vackra stränder, goda mat, generösa sol och billiga drinkar. Framför allt har de billiga drinkarna lockat stora mängder indiska turister under helgerna. Nu ser det ut som det är slut på de låga priserna på alkohol.

Beslut från delstatsregeringen för att kompensera för GST

Goas regering har nyligen beslutat att höja skatterna på alla alkoholhaltiga drycker med mellan 20% och 50% beroende på kategori av alkoholhaltig dryck. Beslutet har tagits för att kompensera från delstatens inkomstbortfall sedan den indiska regeringen lade till GST, Gods and Service Tax, vilket går direkt till den indiska staten. 

Öka skatteintäkterna från dagens 400 crore

Idag ligger delstatens inkomster på alkohol på ungefär 400 crore (4 miljarder) rupies årligen, något som ska öka med 100 crore (1 miljard) rupies när de nya skatterna är införda. 400 crore rupies motsvarar i dagsläget ungefär 522 miljoner kronor och ökningen av intäkter ungefär 131 miljoner kronor.

Ska få folk att dricka mindre men bättre

Skatterna kommer förändras olika beroende på grupp av alkohol, något som delstaten menar ska göra att konsumenterna ska dricka en mindre mängd alkohol men att det man dricker ska hålla högre kvalitet.

Kritik från industrin

Goas alkoholindustri protesterar inte helt oväntat mot de nya skatterna och menar att delstatens alkoholproduktion kommer förstöras över natten. Andra menar att Goas rykte som party-destination kommer förstöras och att resenärer kommer välja andra destinationer, så som Sri Lanka, istället.

Vad tycker du om de nya kommande alkoholskatterna? 

Läs mer

Våra resguider till Goa

Visum till Goa

Hindustan Times om Goas alkoholskatteökning

Photo by Elina Sazonova from Pexels


Nyhetsämne