Indien lättar upp visumsituationen, men fortfarande inga turistvisum!

Allt sedan februari 2020 har den indiska regeringen kraftigt begränsat samtliga visum till Indien. Sedan en kort tid tillbaka har man dock tillåtit vissa personer med arbetsvisum och liknande att resa till Indien från ett begränsat antal länder. Nu utökas detta markant.

Gradvis avslapping av visum- och reserestriktioner

Regeringen har nu beslutat att göra en gradvis avslappning i visum- och reserestriktioner för fler kategorier av utländska medborgare och indiska medborgare som vill resa in eller lämna Indien. Därför har det beslutats att tillåta alla OCI- och PIO-kortinnehavare och alla andra utländska medborgare som avser att besöka Indien för vilket ändamål som helst, förutom på ett turistvisum att komma in med flyg- eller vattenvägar genom auktoriserade flygplatser och hamninvandringskontrollstationer. Detta inkluderar flygningar som bedrivs under Vande Bharat Mission, Air Transport Bubble-arrangemang eller med icke-reguljära kommersiella flygningar som tillåts av ministeriet för civil luftfart. Alla sådana resenärer måste dock följa riktlinjerna från hälsoministeriet och familjens välfärd angående karantän och andra hälso- / COVID-19-frågor.

Återställer befintliga visum till Indien

Under denna gradvisa avslappning har Indiens regering också beslutat att med omedelbar verkan återställa alla befintliga visum (utom elektroniskt visum, turistvisum och medicinskt visum). Om giltigheten för sådana viseringar har upphört kan nya visum av lämpliga kategorier erhållas från berörda indiska uppdrag / tjänster. Utländska medborgare som avser att besöka Indien för medicinsk behandling kan ansöka om ett medicinskt visum inklusive för deras medicinska skötare. Detta beslut kommer göra det möjligt för utländska medborgare att komma till Indien för olika ändamål som affärer, konferenser, anställning, studier, forskning, medicinska ändamål etc.

22 oktober 2020, Ministry of Home Affairs, Indien