Indiens första dinosaurmuseum och fossilpark öppnar i Raiyoli, Gujarat

Den indiska delstaten Gujarat har en av världens rikaste fornlämningar av dinosaurer. Nu vill man locka turister från såväl Indien som omvärlden för att se dessa fantastiska fynd vid ett nytt museum i Raiyoli, Balasinor, Gujarat.

Indiens Jurassic Park

Den lilla byn Raiyoli i Gujarat sägs vara världens näst största kläckningsplats för dinosaurer och här har man funnit inte mindre än 10 000 dinosaurie-ägg. Dessutom ska området vara det tredje fossiltäta området i hela världen.

Upptäcktes på 80-talet

Platsen upptäcktes på 80-talet när paleontologer av en slump nära nog snubblade över kanske världens största kläckningsplats för dinosaurer. Här finns fossiler av inte mindre än 13 olika arter, några vilka är unika för området. 

Utgrävningar, utställningar och interaktivitet

Inne i museet finner man interaktiva bildspel, informationskiosker, tv-spel och 3d-projekteringar, ett stort antal skulpturer inklusive en Rajasaurus Narmadensis i naturlig skala. Rajasaurus Narmadensis är en art av dinosaur från Jurassic-perioden som upptäcktes i just Gujarat.

Stor budget

Att man storsatsar på dinosaur-turismen är lätt att förstå när man läser om budgeten för projektet. En summa om 100 miljoner rupies har blivit allokerad för att informera om platsen och främja turism såväl nationellt som internationellt. 

Flyg till Ahmedabad

För att besöka museet är det enklast att flyga till Ahmedabad och sedan ta taxi sista biten. Du kan hitta billiga flyg direkt här på Indien.nu. Välj avreseort i sverige för internationella flyg eller en avreseort i Indien för inrikesflyg.

Mer information:

Öppettider: 09:00 till solnedgång (varierar mellan 17:00 och 19:00 över året)

Entré: Gratis men om du vill ha en lokal guide ligger priset runt 200 rupies

Ta sig hit: Det finns ingen lokaltransport att tala om utan hit tar man sig enklast med taxi från Ahmedabad eller Vadodara.

Bild av Paleocolour - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63441082

Mer om Gujarat