Indiens inhemska turism börjar ta fart igen

Stor ökning av resenärer i Indien

Allt sedan pandemin startade i mars har Indiens turistindustri mer eller mindre helt varit utslagen. Nu ses lite ljusglimtar på horisonten. Bokningssajten OYO har sett en ökning på 72%.

Öppnade delstatsgränser

Allt sedan delstatsgränserna börjats öppna upp igen för inrikesresor har man den indiska turistnäringen sett några små förbättringar för besöksnäringen. Hotell och restauranger har sakta börjat öppna upp igen under nya strikta regler. Mahatma Gandhis födelsedagsfirande tog turismen till nya nivåer.

Långhelg mellan den andra och fjärde oktober

Fredagen den andra oktober är Mahatma Gandhis födelsedag och en helgdag för många i Indien. Födelsedagen gav därför många indier en tre dagar lång helg för att utforska närområdet. Hotellbokningssajten OYO noterade en ökning av bokade och genomförda hotellnätter med hela 72% under långhelgen. Samma bokningsbolag har också genom en undersökning redovisat att 57% av respondenterna sagt att deras nästa resa kommer bli en nöjesresa. 61% av de tillfrågade har dessutom redan bestämt sin nästa destination.

Populäraste destinationerna

Jaipur, Goa, Vishakhapatnam, Agra och Kochi var de mest populära destinationerna under långhelgen sett till hela nationen. Topplistan delades in efter de olika regionerna och ser ut som följande:

Norra Indien: Jaipur, Agra, Mussoorie – De flesta besökare kom från Delhi och resorna gjordes via landvägen.

Västra Indien: I västra Indien var Goa den populäraste destinationen och de flesta besökare till delstaten kom från Mumbai, Pune och Bangalore.

Södra Indien: Kochi, Vishakhapatnam och Pondicherry var de populäraste destinationerna i syd. Hit kom framförallt besökare från Bangalore, Kozhikode och Thiruvananthapuram.

I Nordöstra Indien besöktes främst Digha

Näst intill inga utländska turister

Indien är i stort sett fortfarande stängt för utländska besökare. Det finns några så kallade luftbubblor mellan Indien och ett antal destinationer, många vilka nyligen ställts in på grund av ökande problem med pandemin. Det finns fortfarande inga uppgifter om när den utländska turismen kommer att starta upp igen, men att den indiska turismen nu sakta kan starta upp igen är i alla fall ett framsteg för den hårt drabbade turistindustrin. 

Håll utkik för flyg till Indien via vårt formulär nedan. Följ oss också på Facebook för att inte missa några av våra senaste nyeter!