Inga fler vaccinationsbevis / PCR-test till Indien

Den indiska regeringen har beslutat att sluta med obligatoriska Covid-19-test och hälsodeklerationen Air Suvidha med omedelbar verkan. Det innebär att det nu blir betydligt lättare att resa in till Indien och att du utan covid-vaccin slipper att spendera pengar på ett test.

Resenärer som flög till Indien fram tills idag var tvungen att logga in på den så kallade Air Suvidha-portalen och antingen ladda upp ett vaccinationsbevis eller ett PCR-Test inte äldre än 72 timmar innan de tillåts komma in i landet. Från och med i dag slopas dessa regler och du kan åter igen resa in i landet precis som innan covid-19. 

Indien har länge haft några av de hårdaste reglerna i världen för resor under pandemin. Reglerna i Indien har varit många, brokiga och ändrats dag till dag. En förenkling av reglerna är en början för att återgå till en mer normal turism i Indien.

Fortsatt övervakning av symptom

 Resenärer som anländer till Indien kommer fortfarande att kontrolleras vid ankomst och resenärer som visar minsta symptom kommer att isoleras och tas till en dedikerad plats för isolering. Den indiska regeringen uppmanar dock fortfarande alla resenärer att ha ett fullgott vaccinationsskydd, även om det nu inte längre är nödvändigt.

Nästan 18 miljoner turister till Indien under 2019 – 1 miljon under 2020

De sista tio åren innan pandemin sågs en ökning av turister till Indien på en årlig basis. Mellan 2018 och 2019 gick turismen upp med 3,5%, men det var innan smällen kom som berövade miljontals sina inkomster och försörjning. När Indien hade nära 18 miljoner turister 2019 hade man bara 6,3 miljoner 2020 och betydligt mindre än det under 2021. Under det senaste året har turismen sakta börjat komma i gång, men vi är långt ifrån de siffror vi hade innan covid-19. Detta kan jämföras med till exempel Mexiko som enbart såg en temporär minskning på 25% innan man snabbt var uppe på normala nivåer igen.