Minst 18 döda i flygolycka i södra Indien

Minst 18 personer uppges ha förlorat livet i en olycka som drabbat evakueringsflyget mellan Dubai och Kozhikode i den sydliga delstaten Kerala. Flyg IX 1344 förlorade kontrollen och sladdade av banan i det dåliga vädret. Flyget var en del av den så kallade Vande Bharat Mission vars mål är att få hem indiska medborgare strandade i utlandet under corona-krisen. 

Föll ner på en väg

När Air India IX 1344 landade på Calicut Airport hamnade planet i en sladd på grund av det dåliga vädret. Flygplanet passerade landningsbanan, som är en upphöjd så kallad ”Table top”, och föll ner mot en väg ungefär 10 meter nedan. Problemet med den här typen av landningsbanor är att de i dåligt väder kan se ut som att de är i marknivå när de i själva verket är upphöjda för att förenkla konstruktionen i terräng. I olyckan bröts planet i två delar. Olyckan skedde 19:41 indisk tid och minst 18 personer sägs ha omkommit. Ytterligare 40 personer sägs vara svårt skadade.

184 passagerare på flyget

Air Indias IX 1344 hade 184 passagerare, varav 10 spädbarn, två piloter och en besättning om 4 personer vid olyckstillfället. Skadade har förts till närliggande sjukhus i Kozhikode, men räddningsarbetet kommer pågå hela natten. Piloten och andrepiloten har båda omkommit i olyckan. 

Narendra Modi uttalar sig på Twitter

Läs mer

Google Nyheter

Foto av Adhitya Andanu från Pexels

Nyhetsämne