Nya riktlinjer för när turismen i Indien startar

Den goda nyheten är att man nu börjat prata om att öppna upp för turismen i Indien igen. Den dåliga nyheten är att du inledningsvis kan glömma kortare resor. Karantän införs för alla ankommande.

Riktlinjer för internationella turister som anländer i Indien

Den indiska regeringens ministerium för hälsa och familjers välmående har i dag formulerat de nya krav som inledningsvis kommer gälla när den internationella turismen anländer till Indien igen. Du kan läsa alla regler (på engelska) i de dokument som bifogas nedan. Men för att förenkla har vi sammanfattat några av de viktigaste reglerna på svenska.

Innan du bordar flyget mot Indien

Redan innan du lämnat Sverige måste du fylla i en hälsodeklaration. Där måste du (sanningsenligt) markera att du genomgått en sju dagar lång karantän på institution (exakt hur det går till i Sverige vet vi inte i dagsläget) följt av en karantän om sju dagar hemma. Under hemmakarantänen måste du själv kontrollera din hälsa och se till att du är 100 % fri från symptom. Undantag för de första sju karantänsdagarna kan göras och ersättas av 14 dagar i hemmet om följande villkor uppfylls:

  • Humaniskära skäl
  • Graviditet
  • Dödsfall i familjen
  • Om du ska följa med minderårigt barn

Dos and don’ts ska ges av flygbolagen

Alla flygbolag ska förse passagerarna med en lista på saker man måste göra, och sådant man absolut inte får göra, i samband med resan.

Mobilapp

Alla passagerare måste ladda ner och installera appen Arogya Setu som används för bland annat smittspårning samt information. 

Hälsodeklaration vid ankomst och social distansering 

Under flygturen måste du fylla i en hälsodeklaration som ska lämnas in vid ankomst i landet. Formuläret kommer också finnas tillängligt i appen Arogya Setu. Förutom att flygbolagen och flygplatserna måste ta krafttag för att se till att alla ytor är steriliserade förväntas man också själv ta stort ansvar för hygien och social distansiering. Tvätta händer och använd alcogel som finns utställd på flera platser. På flygplatserna kommer extra insatser för att informera passagerare om covid-19 också göras. 

Bära mask på flyget

Det är nödvändigt för alla passagerare att bära munskydd under hela flygningen och på alla offentliga platser under resan. 

Ankomst

Vid ankomst i Indien kommer alla passagerare kontrolleras för feber. Vid minsta fall av symptom tas passageraren tas åt sidan, isoleras, och tas till sjukvården för att kontrolleras vidare. Vid fall om misstanke om passagerare med Corona kommer också övriga passagerare från flyget att tas till karantän för att kontrolleras enligt landets riktlinjer. Karantänen för dessa personer kommer vara minst sju dagar. Om smitta har förekommit bedöms varje fall individuellt, mildare symptom kan leda till karantän i hem (om man bor i Indien) eller ett Covid Care Centre för utlänningar. Svårare fall förpassas till sjukvården. Om man saknar symtom efter dessa sju dagar måste man ändå försätta sig i karantän hemma eller på hotellet i sju dagar innan andra arrangemang kan påbörjas.

Se mer information nedan samt håll er uppdaterade på förändringar!

Hitta biljetter biljetter genom formuläret nedan!

Foto av Adrian Pingstone (Arpingstone) - Eget arbete, Public Domain, Länk

Källa:Press Information Bureau - PIB, Government of India

BilagaStorlek
sida1.jpg294.26 kB
sida2.jpg61.33 kB