Så ska fler turister lockas till Andaman-öarna

Andamanöarna

De indiska Andamanöarna, som ligger öst om fastlandet, har länge ansetts vara ett riktigt paradis för resenärer. Vita och nästan öde stränder, turkosfärgat vatten, korallrev och en prisbild som passar budgetresenären lockar ungefär 250 000 besökare till ögruppen varje år.

Idag tillåts turismen enbart på en handfull av de totalt 572 olika öarna, då en stor del av ögruppen är befolkad av skyddade naturfolk, somliga öar är vulkaniska och vissa skyddas för sin natur. Brist på sysselsättning och inkomst hos lokalbefolkningen anges som några skäl till att öppna upp för mer turism.

Fler öar och bättre flygförbindelser

För att attrahera en större skara internationella turister föreslår A K Singh, viceguvernören av Andamanerna och Nikobarerna, att tre till fyra nya öar öppnas upp för turism. De öar som identifierats som lämpliga passar inte för någon annan industri då man vill skydda den ömtåliga ekologiska balansen på öarna.

Viceguvernören förslår också att man öppnar upp Veer Savarkar International Airport i Port Blair för internationell flygtrafik. Trots namnet på flygplatsen är den inte öppen för internationell trafik idag. A K Singh föreslår också att flygplatsen ska tillåta nattlandningar för att locka till mellanlandningar för några av de 96 dagliga flyg som flyger över ögruppens huvudstad, Port Blair.

Viceguvernören menar också att det behövs en satsning på fler dykanläggningar, vattensportsaktiviteter och äventyrsprogram på de redan etablerade öarna för att locka fler besökare.

Det som gör Andamanöarna till en sådan unik och fantastisk upplevelse är att man i stora drag lyckats bevara öarna så orörda och att det till skillnad mot till exempel Goa saknas aktiviteter på många stränder. På Andamanöarna har det varit naturen, havet och de paradisliknande stränderna som lockat och vi hoppas att denna ömtåliga balans inte rubbas allt för mycket.

Har du besökt Andamanöarna? Kom gärna med dina synpunkter genom att skriva en kommentar nedan.

Läs vår resguide till Andamanöarna

Källa: http://www.travelbizmonitor.com/

Kommentarer

Re: Så ska fler turister lockas till Andaman-öarna

Eftersom majoriteten av turister är indier så tycker jag att man kan bespara nedskräpning av dom öar som är orörda, alla öar som jag vistades på i andamanerna är supervackra, men börjar man utforska längre in i djungeln finns där kilovis med skräp, och tittar man vem som slänger skräpet så var det indierna och inte västerlänningarna. Och om dom menar liknande aktiviteter på stränderna som i Goa, bananbåt, vattenskoter och fallskärmsåkningen så fasar jag!! Jag tycker dom kan ägna resurser till att samla ihop skräpet istället.