Skolresa till Indien

Skolresa till Indien

Stockholm, Köpenhamn, Gotland … Inga dåliga resmål för en klassresa, men med tanke på att man kanske bara hinner med en eller två resor under hela skoltiden är det märkligt att inte fler vågar drömma lite större. Åk till Indien!

Det är en kostsam resa, det går knappast att komma ifrån, men finns det vilja finns det möjligheter. Åk i samarbete med en välgörenhetsorganisation eller ett Sidaprojekt, eller lyssna med kommunen om de kan tänka sig att vara med och sponsra en resa som kommer att berika deras elever med fantastiska upplevelser. Starta ett utbytesprogram med en indisk skola för att få gratis boende på resan mot att elevernas familjer låter en indisk elev bo hos sig på deras resa här.

Eller gör jobbet själva. Tjäna pengar till klassresan genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. De har hjälpt skolklasser och andra grupper att få råd med sina resor ända sedan 1992. Ni säljer deras produkter, levererar dem, tar betalt av kunderna och får provision på försäljningsbeloppet. Ju mer ni säljer, desto mer tjänar ni, även i antal kronor per produkt. Så det lönar sig att ligga i, särskilt om man vill komma ända till Indien.

Delikatesserna det gäller är exempelvis salami med hög kötthalt, ekologisk jungfruolivolja och engelska, prisbelönta cheddarostar. Inga dåliga grejer för den som vill hjälpa till att förverkliga er dröm om en Indienresa.

Det är ingen slump att just Indien är många drömmars resmål. Dels är det ju praktiskt att resa till ett land där man trots att det ligger så långt borta klarar sig med engelska i alla lägen, även om man får vara beredd på att dialekterna skiljer sig rätt mycket från amerikanska och brittiska filmer.

Och landet är enormt, här finns nästan allt! Inte minst en befolkning som är ungefär 125 gånger större än Sveriges. Indien har också massor av världsarv och monument, historiska platser och sevärdheter, så välj med omsorg.

Ganges, den 250 mil långa floden i norra Indien, är kanske det vi förknippar allra starkast med Indien. Det är som bekant en helig flod inom hinduismen. Indien är generellt ett mycket religiöst land och under en Indienresa bör man passa på att besöka och titta på såväl hinduiska tempel, som kyrkor, katedraler, kloster och muslimska moskéer med storslagna minareter.

Taj Mahal, mausoleet i Agra, med inslag av såväl indisk som persisk arkitektur, har också en given plats på Unescos världsarvslista och utsågs 2007 till ett av världens sju nya underverk.

Huvudstaden Delhi är världens näst folkrikaste stad, endast Tokyo är större. Här finns givetvis sevärdheter och upplevelser för en hel livstid. Bl a Lotustemplet, en gigantisk lotusblomma av vit marmor, som varje dag besöks av 12 000 personer. Ska ni besöka Delhi bör ni inte heller missa Delhis marknader, som i likhet med det mesta i denna stad är gigantiska.

Men kanske är ni mer roade av Goa eller Kerala, i sydvästra delen av landet. Eller något helt annat, är det något som Indien verkligen inte lider brist på så är det valmöjligheter. Så se till att hålla kostnaderna nere för att få råd med så mycket som möjligt. Ett sätt är att jämföra priser på Tripadvisor, som ger bra översikt över olika platser, hotell och flygresor. Sedan är det bara att packa väskan!

Facebook Comments Box