Visum till Indien: Indiska ambassaden tar över visumhanteringen

Sedan en tid tillbaka är allt samarbete mellan den Indiska ambassaden i Stockholm och företaget Cox & Kings Visum Services nedlagt. Alla pappersvisum hanteras numer direkt av den indiska ambassaden. E-visum påverkas inte utan hanteras precis som tidigare.

Visum till Indien

För de allra flesta turister som reser till Indien passar kanske det elektroniska visat bäst. Det ansöker man om helt online, skriver ut ett papper som man tar med till Indien där man sedan får sitt visum. Det finns vissa nackdelar med detta visum, framförallt att man max får stanna 90 dagar i sträck i landet. Vill man kunna stanna en längre tid i Indien eller om visumet ska gälla för något annat än turism måste man dock söka om ett vanligt pappersvisum som klistras in i passet innan avresa.

Visumantering av tredje part

Sedan ett antal år tillbaka har den indiska ambassaden lagt ut visumhanteringen på tredje part. Ambassaden hanterade faktiskt visumen själva för runt 15 år sedan men hanteringen blev för stor och tung för att hanteras av dem själva. Servicen lades först ut på företaget TT-Services innan Cox & Kings Visum Services vann kontraktet några år senare. Trots att servicen skulle bli bättre var det ett par frustrerande år för suktande Indien-resenärer. Men så en dag…

 E-visa till Indien

Plötsligt en dag kunde man beställa sitt visum till Indien helt online, helt utan mellanhänder och till ett längre pris! En stor del av kundunderlaget för hanteringen av pappershanteringen försvann över natten. De elektroniska visumen till Indien har sedan blivit allt bättre och gäller nu upp till fem år med en maximal tid i landet om 90 dagar. Från början gällde ett e-visum max 30 dagar innan man behövde vinka adjö och resa tillbaka till Sverige igen. Idag kan man boka en biljett till Nepal, spendera natten och resa tillbaka med samma visum igen.

Andra visumtyper till Indien

För affärsresenärer, Yoga-utövare, studenter och turister som vill stanna längre tid i taget gäller dock fortfarande det traditionella pappers-visumet. Antalet visum av dessa typer verkar dock inte ha varit tillräckligt för en tredjepartshanterare så nu har denna hantering åter igen hamnat i knät på den indiska ambassaden. För dig som vill hantera visumet över disk ligger den indiska ambassadens kontor i gamla stan i Stockholm.

Ansökan av visum till Indien

Vi har skrivit lite mer detaljerat om visum till Indien i länken nedan men kortfattat går visumhanteringen till på följande sätt:

 

  • 1. Betala genom banköverföring
  • 2. Ansök online
  • 3. Ta med ditt pass, utskriven ansökan och bevis om betalning till ambassaden
  • eller skicka in alla handlingar till ambassadens postadress
  • 4. Hämta upp ditt pass på ambassaden i Stockholm

Läs mer:

Indien.nu om visum till Indien

Indien.nu om att planera sin resa till Indien utan resebyrå

Indiska ambassaden