Hinduiska bröllop och en guide för utländska gäster

Hinduiska bröllop och en guide för utländska gäster

Indiska bröllop är färgstarka, ceremoniella och fyllda med traditioner som sträcker sig över århundraden. För svenskar som är inbjudna till ett hinduiskt bröllop i Indien för första gången kan det vara överväldigande att navigera genom de olika ritualerna och kulturella normerna. Följ med i vår artikelserie för att få veta mer!

Hinduiska bröllopsceremonier

Ett hinduiskt bröllop består vanligen av flera olika delar, vissa delar är gemensamma för brudens och brudgummens respektive sidor, medan andra skiljer sig. Viktigt att tänka på är dock att det förkommer stora skillnader i hur bröllopen ser ut i olika delar av landet, mellan olika kaster, ekonomiska skikt och mycket annat.
I denna artikelserie kommer vi att utforska olika aspekter av indiska bröllop och ge en liten guide för att hjälpa svenska gäster att förstå och uppskatta dessa unika ceremonier.

Eftersom guiden sträcker sig över många sidor har vi delat upp den i fyra delar:

Del 1 – Innan det indiska bröllopet

Här kommer vi berätta om förlovningsceremonin och många andra saker som är en stor och viktig del av de indiska bröllopen, som ofta sträcker sig över flera dagar. 

Klicka dig vidare nedan eller här för att läsa mer om vad som händer innan själva bröllopsceremonierna. 

Del 2 – Bröllopet och dess ceremonier samt regionala skillnader

I den är delen går vi igenom de olika delarna som pågår under själva bröllopsdagen. Hur kommer brudgummen till bröllopet och vad händer under denna fullspäckade dag?

Klicka dig vidare nedan eller här för att läsa mer om vad som händer på bröllopsdagen.

Del 3- Efter bröllopet

Det indiska bröllopet tar inte slut vid själva bröllopet. Här berättar vi vad som händer efter att bruden och brudgummen lämnat bröllopet. Nej, vi berättar inte i detalj om bröllopsnatten.

Klicka dig vidare nedan eller här för att läsa mer om vad som händer brudparet efter bröllopet.

Del 4 – Besöka ett indiskt bröllop

Vad ska man tänka på som besökare av ett indiskt bröllop, vilka kläder ska jag ha och vilka gåvor passar bra? Om allt sådant berättar vi här!

Klicka dig vidare nedan eller här för att läsa mer om vad du bör tänka på när du besöker ett hinduiskt bröllop.