Goa ska utvecklas till Indiens turisthuvudstad

Goas chefsminister, Pramod Sawant, berättade nyligen om hans mål och arbete med att sätta Goa i centrum av världens turistkarta. På en presskonferens vid Times Networks Economic Conclave berättade Goas chefsminister, Pramod Sawant, om hans mål och arbete med att sätta Goa i centrum av världens turistkarta. Förutom turism ska Goa också bli en hub för IT och start-ups. Pramod Sawant blev nyss omvald för sin andra period som chefsminister i den lilla delstaten.

Goa, en grön liten kuststat efter Indiens långa västkust

Under fredagens seminarium berättade Pramod Sawant om att man utvecklar delstatens infrastruktur på ett sådant sätt att kuststaten kommer att framstå som landets "turismhuvudstad" och hur man söker investeringar i inom denna nyckelsektor genom så kallat offentlig-privat partnerskap (PPP). I Goa bor mindre än en tusendel av landets befolkning, men turismen hit har desto större marknadsandelar. Under 2019 fick man till exempel över sju miljoner turister, varav ungefär en miljon av dessa var utländska turiser. 

Önskar ökad investering inom offentlig-privata partnerskap

Under seminariet bad Goas chefsminister Pramod Sawant om investeringar till delstaten. "Vi ber folk att investera under PPP-modellen, offentlig-privata partnerskap. Vi har aktiverat vår PPP-cell för dem som vill investera i turistsektorn". Luckerativa bröllop och äventyrsturism är två områden som han ser stora möjligheter inom. 

Ny turistpolicy 

Som vi skrivit om tidigare har delstaten Goa redan formulerat en helt ny turismpolicy vilken ska stärka bilden av Goa som destination för sina sandstränder, helgedomar, pulserande nattliv och spännande vattenaktiviteter samt försöka attrahera exklusiva internationella och nationella resenärer. I den nya policyn ingår nämligen att satsa på en mer exklusiv och rikare klientel som lättare kan spridas ut under året. 

"Vi utvecklar infrastruktur på ett sådant sätt att Goa kommer att vara landets turisthuvudstad," Efter Cocid-19 kommer Goa  “vara den säkraste destinationen för semesterfirare”.

Goas chefsminister  berättade vidare att "Jag känner vad som än krävs för närvarande under de kommande 50 åren att infrastrukturen vi redan har färdigställt under dessa åtta år" och berättade samtidigt att delstaten årligen tar emot 15 miljoner turister, en siffra som är dubbelt så hög som den som Indien.nu tagit del av genom Indiens offficiella turistmyndighter (extern länk). 

Ny flygplats i Mopa

Den nya flygplatsen i Mopa kommer att invigas redan den 15 augusti 2022. Eftertsom flygplatsen är belägen på gränsen mellan Goa och delstaten Maharashtra kommer den även att gynna den delstaten.

Övriga frågor

Förutom turism finns andra viktiga frågor för den lilla delstaten. Nu när Prawant och BJP återigen tagit makten är det lättare för delstaten och centralregeringen att jobba tillsammans. Ett exempel han nämnde var gruvdriften där högsta domstolen tidigare förbjudit järnmalmsbrytning i delstaten pga miljöpåverkan, nu när såväl delstat som stat har samma styre är det enklare att slå tillbaka mot detta, och Goa har redan startat ett gruvbolag som ska sättas i drift under denna mandatperiod. "Definitivt, den här gången i denna (nya) mandatperiod (av BJP-regeringen) börjar vi med gruvdrift. Vi har redan bildat gruvbolag. Vi har redan formulerat en gruvdumpningspolicy på ett annat sätt. Den här gången börjar vi med hållbara sätt " sa chefsministern.

Ett annat område där det nu kommer förenklas är inom marktilldelningen för IIT (Indian Institute of Technology), som tidigare stoppats. Prawant menar att detta projektet nu kommer lösas och att universitetet kan tilldelas mark redan inom tre månader.

Sawant hävdade att Goa är den första delstaten som har tillhandahållit vattenanslutning till varje hushåll, har uppnått 100 procent elektrifiering och även fått status som "fritt från publik avföring". Han sa att Goa också är den första delstaten som har ett marint kluster och resultaten av dess "blå ekonomi" kommer att vara avgörande i framtiden.

Läs mer

Läs mer om Goa i vår reseguide här!