Hållbar turism i Indien, hur hållbar är den egentligen?

Indien är ett land med stor turistpotential och har gjort ansträngningar för att främja hållbar turism. För att bedriva hållbar turism i landet har Indien lanserat omfattande hållbara turismkriterier för boende, researrangörer och stränder, bakvatten, sjöar och floder. Under sitt G20-ordförandeskap i år utvecklar Indien 50 nya turistmål för att visa upp landets mångfald, kultur, historia och natur samt skapa fler arbetstillfällen och inkomster för lokalbefolkningen. Indien främjar också grön turism, förbättrar infrastrukturen och tillgängligheten till destinationerna genom att göra 59 nya flygrutter operativa under det regionala luftanslutningsprogrammet UDAN.

 Vilka problem finns med den hållbara turismen i Indien?

Trots dessa ansträngningar finns det utmaningar som Indien behöver hantera för att förbättra hållbarheten i turismen. Bristen på medvetenhet och utbildning bland både resenärer och researrangörer om vad hållbar turism innebär och hur man kan bidra till den är en utmaning. Det finns också en kostnadsaspekt av hållbar turism, som gör att många resenärer väljer billigare och mindre hållbara alternativ. En annan utmaning är turismläckage, vilket innebär att en stor del av de pengar som spenderas på en destination inte stannar hos lokalbefolkningen. Indien behöver också förbättra övervakning och utvärdering av de hållbara turisminitiativen och deras effekter på miljön och samhället, samt samordning och samarbete mellan olika aktörer inom turistsektorn.

 Vad kan en miljömedveten resenär göra?

Som miljömedveten resenär i Indien kan man bidra till hållbar turism genom att välja organisationer som erbjuder resor med ett syfte och som stöder lokala projekt och initiativ som gynnar miljön och samhället. Några sådana organisationer i Indien som brukar nämnas är:

  • Responsible Travel India - Denna organisation erbjuder resor till hållbara destinationer och arbetar med lokala samhällen för att öka medvetenheten om hållbar turism och uppmuntra till positiv förändring i samhällena.
  • Grassroutes Journeys - En organisation som specialiserar sig på ekoturism i Indien, som tar dig bort från vanliga turiststråk och ger dig en autentisk upplevelse av den lokala kulturen.
  • Reality Tours and Travel - Denna organisation fokuserar på att erbjuda autentiska upplevelser av Indien, samtidigt som man är ansvarsfull gentemot miljön och samhällen. De erbjuder också rundturer i slumområden som drivs av samhällsutvecklingsorganisationen Reality Gives.
  • Village Ways - Denna organisation arbetar med lokala byar för att skapa hållbara turismprojekt, där resenärer kan uppleva den lokala kulturen och samtidigt bidra till den lokala ekonomin.
  • Saheli Women - En organisation som erbjuder resor i Indien som är organiserade av kvinnor, för kvinnor. De fokuserar på att stödja lokala kvinnors företagande och uppmuntrar resenärer att lära känna den lokala kulturen genom kvinnors ögon.

Det finns flera andra organisationer som också erbjuder hållbara resor i Indien. Det är alltid en god idé att göra en grundlig forskning och hitta en organisation som är i linje med dina värderingar och intressen.

Utforska hållbara destinationer i Indien

Vill man resa hållbart i Indien på egen hand  får man utforska vilka destinationer som passar ens egna tankar. Indien har många destinationer som har anammat hållbar turism som en strategi för att bevara sin unika kultur och natur. Några exempel på destinationer i Indien som jobbat lite extra på just detta är:

  • Thenmala i Kerala: Indiens första planerade ekoturismdestination, som ligger i ett grönskande skogsområde i Västra Ghats. Här finns många aktiviteter och attraktioner för olika typer av resenärer, som vandring, cykling, zipline, djurpark, fjärilspark och kulturby.
  • Khangchendzonga nationalpark i Sikkim: En av världens mest spektakulära naturområden, med det tredje högsta berget i världen, Khangchendzonga, som dominerar landskapet. Nationalparken har också en rik biologisk mångfald, med nästan hälften av Indiens fågelarter och en tredjedel av landets blommande växter. Berget har också en djup andlig betydelse för Sikkims folk.
  • Khonoma by i Nagaland: En 700 år gammal by som är ett exempel på hur en lokal gemenskap kan förvandla sin relation till naturen och skapa en hållbar livsstil. Byborna har gått från att vara jägare till att bli naturvårdare, genom att inrätta ett viltreservat där de skyddar den utrotningshotade tragopanen, delstatens fågel. De har också motstått skogsskövling och istället planterat träd och odlat grödor på ett ekologiskt sätt.
  • Coorg i Karnataka: Ett populärt resmål för naturälskare, som erbjuder vacker natur, kaffeplantager, vattenfall och vildmark. Här finns flera ekovänliga boenden och aktiviteter, som organiska gårdar, hemestayer, yoga och meditation.
  • Mawlynnong by i Meghalaya: Asiens renaste by, där lokalbefolkningen tar aktiv del i att hålla byn ren och vacker. Plast är helt förbjudet här, och rökning är också otillåten. Hela byn har utrustats med bambukorgar för att samla skräp. Alla bybor och turister måste följa dessa regler strikt.

 Sammanfattningsvis

Indien har potential att bli en ledande hållbar turismdestination och har gjort ansträngningar för att främja hållbar turism genom att lansera omfattande hållbara turismkriterier och utveckla 50 nya turistmål. Trots dessa ansträngningar finns det utmaningar som Indien behöver hantera för att förbättra hållbarheten i turismen, som bristande medvetenhet, kostnadsaspekter, turismläckage och bristande övervakning. Miljömedvetna resenärer kan bidra till hållbar turism genom att välja organisationer som erbjuder resor med ett syfte och stödjer lokala projekt och initiativ som gynnar miljön och samhället. Indien har också många hållbara destinationer, inklusive Thenmala i Kerala och Khangchendzonga nationalpark i Sikkim, som erbjuder autentiska upplevelser av landets kultur och natur.