Indien vill locka fler turister efter pandemin

De flesta läsare här på Indien.nu vet nog redan att Indien är ett land med enormt många sevärdheter och intressanta platser att besöka, men pandemin gjorde det svårt för många att resa dit. Nu vill Indiens turistministerium göra Indien mer attraktivt för utländska besökare och öka landets andel av den globala turistmarknaden igen.

Turistindustrin ännu inte återhämtad

Enligt preliminära siffror från Indiens migrationsmyndighet har antalet utländska turister som kom till Indien mellan januari och april 2023 nått 79% av antalet under samma period 2019. Även om det är en signal om att marknaden börjar återhämta sig finns fortfarande mycket kvar att göra.

Plan för turismens utveckling

Indiens turistministerium har lanserat en kampanj som heter "Incredible India! Visit India Year 2023". Kampanjen syftar till att visa upp och marknadsföra Indiens olika turistprodukter och destinationer, så som kultur, arv, mat, wellness, yoga, vildmark och lyx.

Varför reser utlänningar till Indien?

Enligt ministeriet är de vanligaste syftena för utländska turister att besöka Indien följande:

- Fritid, semester och rekreation (56,8%)
- Affärer och professionella ändamål (23,6%)
- Medicinskt behandling (5,9%)
- Besök hos vänner och släktingar (4,8%)
- Andra syften (8,9%)

Indiens sätt att locka turister

För att locka fler turister har Indiens turistministerium också deltagit i stora internationella resemässor och utställningar i viktiga turistmarknader som London, Madrid och Berlin. Under dessa mässor och utställningar har de indiska turistmyndigheterna haft möten med resebyråer, researrangörer och andra intressenter och informerat dem om Indiens beredskap att välkomna internationella turister efter pandemin. De indiska turistorganen har också anordnat indiska kvällar där de har bjudit på indisk mat och kultur.

Fler länder kan få e-visa

För att underlätta resandet till Indien har Indiens turistministerium också samarbetat med andra ministerier för att förenkla visumreglerna i landet. Nu kan medborgare från 166 länder ansöka om e-visum i fem olika kategorier: 

  • e-turistvisum
  • e-affärsvisum
  • e-medicinskt visum
  • e-konferensvisum
  • e-medicinsk ledsagarvisum.

E-visumet gäller för inresa via 29 flygplatser och 5 hamnar.

Vad skulle göra dig och dina bekanta mer lockade att resa till Indien?

Om du läser den här artikeln på Indien.nu är chansen ganska stor att du redan är intresserad av Indien och att resa hit, men ganska ofta får man frågan från vänner, bekanta och familj: Varför? Vad tycker du gör Indien till en intressant destination och vad borde den indiska regeringen göra för att locka ännu fler turister? Kommentera nedan eller i vår grupp på Facebook!