Indira Gandhi International Airport i Delhi expanderar

Delhi flygplats, även känd som Indira Gandhi International Airport, är den mest trafikerade flygplatsen i Indien och en av de största i världen. Det är en viktig knutpunkt för både inhemska och internationella flygningar och har varit i drift sedan 1930-talet. Flygplatsen har genomgått många förändringar och uppgraderingar under åren och det senaste projektet som är planerat att slutföras i september 2023, kommer att göra den till en av de mest avancerade flygplatserna i världen.

En ny Terminal 1 i Delhi

Den nya terminalen, Terminal 1, är en del av Delhi flygplats expansionsplaner och kommer att öka flygplatsens kapacitet med ytterligare 40 miljoner passagerare per år, från dagens 66 miljoner passagerare per år till över 100 miljoner. Terminalen kommer att ha 22 gater och kommer att ha en kapacitet att hantera upp till 30 miljoner passagerare årligen. Terminalen kommer att ha en modern design och kommer ha alla moderna faciliteter som resecentrum, hotell, shopping och restauranger.

Fjärde landningsbana

Den fjärde landningsbanan kommer att ha en längd på cirka 4 400 meter och en bredd på 75 meter och kommer att ha kapacitet att hantera upp till 100 flygningar i timmen. Detta kommer att minska väntetiden för flyg att starta och landa och öka flygplatsens kapacitet att hantera fler passagerare. Den nya landningsbanan kommer att göra Delhi flygplats till den enda flygplatsen i Indien som har fyra operativa landningsbanor och kanske också en av de mest avancerade i världen.

Stor flygplats – stor prislapp

Flygplatsens expansionsprojekt kommer att kosta cirka 11,8 miljarder svenska kronor, vilket är en enorm summa pengar. Men detta projekt förväntas öka flygplatsens passagerarkapacitet och ekonomiska tillväxt i regionen.

Delhi – världens nionde mest trafikerade flygplats

Enligt en rapport från Airports Council International (ACI) var Delhi flygplats den nionde mest trafikerade flygplatsen i världen för 2022, och den enda asiatiska och sydasiatiska flygplatsen som fanns med på topp tio-listan. Flygplatsen hanterade nästan 59,5 miljoner passagerare förra året, vilket är en imponerande siffra.

Den enda av sitt slag

Slutligen kan vi också nämna att Delhi flygplats är den enda flygplatsen i Indien som har en direktförbindelse till USA och Kanada, vilket gör det enklare för passagerare att resa mellan de två länderna. Det är också den enda flygplatsen i Indien som har en dedikerad terminal för privatflygningar och business class-passagerare, vilket visar hur viktigt det är att locka till sig företag och investeringar till regionen.