Ny kryssningsterminal och internationell kryssning

I juni i år invigde Indiens unionsminister för hamnar, sjöfart och vattenleder Indiens första internationella kryssningsfartyg, MV Empress, i Chennai. Invigningen är startskottet för den internationella kryssningsterminalen i Chennai, byggd till en kostnad av 172 miljoner indiska rupier. Invigningen öppnar upp för en ny era av kryssningsturism och maritim handel i landet, menar ministern.

Invigdes under världsmiljödagen 

Under invigningen, som sammanföll med firandet av Världsmiljödagen, planterade ministern, Sarbananda Sonowal, och representanter från hamnmyndigheterna 2500 trädplantor vid hamnen för att uppmärksamma betydelsen av hållbarhet och naturbevarande.

Åtgärder för att utveckla Indiens kryssningsturism

Sarbananda Sonowal berättade att “Regeringen vidtagit flera åtgärder för att utveckla kryssningsturism och stärka Indiens maritima handel under ledarskapet av premiärminister Narendra Modi.” Han fortsatte vidare  “Med vår rika kulturella och kustnära arv har vi en enorm potential för kryssningsturism i Indien. Den första kryssningstjänsten mellan Chennai och Sri Lanka markerar början på ett nytt kapitel inom kryssningsturismsektorn i landet. Nu när tillgången till prisvärda och förstklassiga kryssningstjänster blir verklighet kan människor njuta av lyxiga bekvämligheter, underhållning och fantastiska vyer.”

Samarbetsavtal för att göra indiska kryssningar möjliga

Kryssningen är resultatet av ett samarbetsavtal (MoU) som undertecknades mellan Chennai Port och M/S Waterways Leisure Tourism Pvt Ltd vid den första Incredible India International Cruise Conference 2022. Den inhemska kryssningscirkeln har redan haft stor framgång med över 85 000 passagerare och 37 fartyg. Införandet av den internationella kryssningscirkeln förväntas ytterligare stärka kryssningsturismen i regionen.

Kryssningsterminalen i Chennai, Tamil Nadu

Den moderna kryssningsterminalen i Chennai sträcker sig över en yta av 2 880 kvadratmeter och har kapacitet att ta emot upp till 3 000 passagerare samtidigt. Projektet är ett tydligt exempel på den indiska regeringens satsning på att skapa infrastruktur för att stödja tillväxten inom kryssningsturism och maritim handel i landet. 

Framtiden för Indiens kryssningsturism

Sarbananda Sonowal tillade: “Framåt kommer regeringen att fortsätta utveckla världsklassig infrastruktur för att främja kryssningsturism och maritim handel. Vi har planer på att slutföra och ta i drift tre nya internationella kryssningsterminaler innan slutet av 2024."

Förväntar en kraftig ökning av kryssningar 

Förväntningarna är att antalet kryssningsfartyg kommer att öka betydligt, från 208 år 2023 till 500 år 2030 och till och med upp till 1100 år 2047. 

"För att öka efterfrågan på kryssningstjänster längs Indiens kuster planerar vi bland annat Gujarat Pilgrimage-turer, kulturella och natursköna turer, ayurveda-wellness-turer och arvsturism. Vi undersöker även möjligheterna att utveckla färjelinjer mellan Indien, Sri Lanka, Thailand och Myanmar.”  sade ministern.

MV Empress 

Kryssningstjänsten ombord på MV Empress kommer att erbjuda turpaket på 2, 3, 4 och 5 nätter. Fartyget kommer lägga till vid tre olika hamnar i Sri Lanka – Hanbantota, Trincomalee och Kankesanturei – innan det återvänder till Chennai. Detta erbjuder passagerarna en oförglömlig upplevelse av kryssningsturismens charm och skönhet, om ministern själv får säga det. 

Vad tycker du?