Världens största cricketarena – en nationell indisk stolthet?

I slutet av februari invigde Indiens president, Shri Ram nath Kovind, den nya cricketarenan i Ahmedabad, Gujarat, Indien. Arenan är, med sina 132 000 platser, den största stadion för cricket i hela världen. Givetvis döps arenan efter den oerhört populära, sittande, premiärministern Narendra Modi. Förutom cricket ska stadion även kunna fungera för andra sporter.

Modern stadion anpassad för multisport

Även om cricket är den absolut största sporten i Indien och lockar en enormt stor publik så utövas faktiskt andra sporter i landet också. Dessa utövare och följare tänkte man också på när man byggde Narendra Modi Cricket Stadium i det som snart kommer bli Sardar Patel Vallabhbhai Patel Sports Enclave i Ahmedabad.  Grundstenen för den nya sportenklaven lades av den indiska presidenten under samma tillfälle som invigningen av arenan.

Presidentens invigning av Narendra Modi Cricket Stadium

Under invigningstalet noterade den indiska presidenten att arenan inte bara var den största i världen utan också erbjuder faciliteter i världsklass för olika sportaktiviteter. Han gratulerade alla tjänstemän, byråer och partners i Gujarat Cricket Association, som var med och bidrog till att ge Narendra Modi Stadium sin form. Presidenten uppskattade attributen för denna stadion och menade att anläggningen uppförts med ett guldbetyg för grönbyggnadscertifiering och därmed är ett bra exempel på miljövänlig utveckling. Stadion visar upp ambitionerna och möjligheterna i Nya Indien som har gjort en stark markering på världsscenen, enligt talet. Presidenten sa att den dominans som Indien har uppnått i cricket förstärker tron att Indien har möjligheten och potentialen att även nå samma framgångar inom andra sporter likaså.

Indien ett Cricket Power House

Den indiska presidenten sa också i sitt tal att Indien kallas ”Cricket Power House” eller en ”Cricket Hub”. Det är därför är ganska lämpligt att världens största cricketstadion nu också finns i detta land. Han uppskattade de ansträngningar som gjordes för att bygga denna stadion som startades under ledning av den dåvarande chefsministern för Gujarat, Narendra Modi (nuvarande premiärminister i Indien) och sedan effektivt följs upp av Amit Shah, ordförande för Gujarat Cricket Association.

Idrottsenklav i världsklass för Indiens unga

Presidenten konstaterade att många av landets unga cricketspelare, som kommer från små byar och städer i det indiska inlandet, gradvis framträder de som viktiga idrottstalanger på grund av deras hårda arbete. Han menade också att landets ungdom också har förmågan att prestera bra i andra sporter på internationell nivå och då inte bara i cricket. För att detta ska bli verklighet måste landet tillhandahålla infrastruktur i världsklass till dem precis Indien tidigare gjort för cricket. 

Med idrottsenklaven som mål har delstatsregeringen i Gujarat tagit ett viktigt steg för att producera elitidrottare i världsklass. Presidenten noterade att denna idrottsklav skulle fungera som en multisportplats och tillhandahålla faciliteter som kan inhysa nationella och internationella idrottsevenemang. Presidenten uttryckte också ett förtroende för att denna sportenklav sa ge en ny identitet till staden Ahmedabad när det gäller sportinfrastruktur.

Öka graden av nyttjande

Det är inte bara att bygga nya anläggningar som är viktigt, om ingen utnyttjar de möjligheter som finns är det bortkastade pengar. ”Även om utvecklingen av idrottsanläggningar är betydelsefull är det också mycket viktigt att begåvade spelare och idrottare i större antal utnyttjar dessa anläggningar”. Såväl anläggningar som tillgång till anläggning är båda en nödvändighet för en hälsosam utveckling av landets sporttalanger. Många lovande spelare, som bor i avlägsna områden, får inte möjlighet att visa sin talang på grund av ekonomiska begränsningar eller på grund av andra hinder. 

För ungdomars utveckling

Ansträngningar görs för att tillhandahålla anläggningar till unga idrottare menar den indiska presidenten. Att föra sådana ansträngningar framåt på en mer omfattande nivå skulle ge en möjlighet att vårda de dolda sporttalangerna som finns i Indien. Sådana ansträngningar är viktiga för att inte bara fostra talanger utan också för ungdomens övergripande utveckling. Sportutövande utvecklar laganda, sund konkurrens och identifiering av nationella mål som personliga mål sa Patel. Dessa är till hjälp för karaktärsutvecklingen hos den unga generationen, vilket i sin tur främjar social och nationell utveckling menade han.

Kampanjer för att få indier på de olympiska podierna

Kampanjer som 'Khelo-India' och 'Fit-India' skapar en trend för att uppmuntra god hälsa och sport bland folket. Ansträngningar görs för att registrera Indiens närvaro i sportvärlden med program som "Target Olympic Podium Scheme". 

 

Bild av RIDHVAN SHARMA - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100269017