Indiens tio prioriterade turist-teman

Indien är ett land som har mycket att erbjuda för turister. Här kan man uppleva allt från historiska monument och kulturella festivaler till natursköna landskap och andliga platser. Indien vill visa upp sin skönhet och mångfald för världen och locka fler turister till landet. Passar du in i Indiens nya turistsatsning?

Indiens regering har därför startat flera projekt för att utveckla turismen i landet. De har gett pengar till delstaterna och andra organisationer för att bygga bättre vägar, hotell, restauranger och andra faciliteter för turister. De har också valt ut 55 platser i landet som ska bli hållbara och ansvarsfulla destinationer för turister. Dessa platser ska följa en strategi som tar hänsyn till både turisternas och lokalbefolkningens behov och intressen.

Indiens regering har också identifierat tio olika typer av turism som de vill satsa på. Dessa är:

Kryssningsturism i Indien

Indien har en lång kustlinje och många öar som är perfekta för kryssningar. Här kan man njuta av solen, havet och den indiska maten ombord på ett lyxigt fartyg.

Passar Den romantiska par-resenären:

Kryssningsturist i Indien
Om du är en romantisk par-resenär som vill ha en oförglömlig och lyxig semester med din partner, så är kryssning i Indien något för dig. Här kan du njuta av solen, havet och den indiska maten ombord på ett lyxigt fartyg. Du kan också besöka många öar som är perfekta för att bada, snorkla, sola eller bara mysa. Du kan också se vackra solnedgångar, stjärnklara nätter och kanske till och med delfiner eller valar.

Hälsoturism

Indien har en lång tradition av medicin och hälsa. Här kan man prova på ayurveda, yoga, meditation, massage och andra behandlingar som är bra för kropp och själ.

Passar den hälsomedvetna turisten:
Hälsoturism i Indien
Du är en praktisk person som vill kombinera det onda med det goda, det innebär att du gärna spenderar morgon och förmiddag på stranden och eftermiddagen för att genomföra i Sverige kostsamma tandläkarbesök för en spottstyver, eller så passar du på att komma i form, äta strikt mat på Ayurveda-klinik medan du samtidigt njuter av solen och havet eller de vidsträckta bergen i Himalaya. Kanske passar du också på att genomgå någon form av kirurgi eftersom väntetiderna i Sverige är för långa?

Äventyrsturism

Indien har många möjligheter för äventyrliga turister. Här kan man vandra i Himalaya, rida på kameler i öknen, åka forsränning på floder, dyka i korallrev eller hoppa fallskärm från ett flygplan.

Passar Den äventyrliga backpackern:
Äventyrliga backpackern

Om du är en äventyrlig backpacker som vill uppleva spänning, utmaning och variation, så är äventyr i Indien något för dig. Här kan du vandra i Himalaya, världens högsta bergskedja, och se fantastiska vyer, snötäckta toppar och exotiska djur. Du kan också rida på kameler i öknen, åka forsränning på floder, dyka i korallrev eller hoppa fallskärm från ett flygplan. Du kan också möta olika kulturer, språk och folkgrupper på din resa.

Golf-turism

Indien har flera golfbanor av hög kvalitet och med vacker utsikt. Här kan man spela golf året runt och utmana sig själv på olika nivåer.

Passar den sportiga golfaren från Göteborg: 
Golf i Indien
Om du är en sportig golfare som gillar att spela golf på olika banor och utmana dig själv, så är golf i Indien något för dig. Här kan du spela golf på flera golfbanor av hög kvalitet och med vacker utsikt. Du kan välja mellan att spela på banor som ligger vid havet, i bergen, i öknen eller i staden. Du kan också kombinera golfen med att uppleva den indiska kulturen, maten och historien.

Polo-turism

Indien är ett av de få länderna i världen som har en levande polokultur. Här kan man se eller delta i polomatcher som spelas på hästar, elefanter eller kameler.

Passar den eleganta polospelaren:
Polo-turism
Om du är en elegant polospelare eller en som gillar att spela eller titta på polo, så är Indiens nya kampanj något för dig. Här kan du se eller delta i polomatcher som spelas på hästar, elefanter eller kameler. Du kan också njuta av den indiska aristokratins glamour, stil och tradition.

Och om du är intresserad av poloturism, så kan vi bara säga att det kanske inte är något för alla. Det kräver både mod och skicklighet att spela polo på en elefant eller en kamel.

MICE-turism

MICE står för Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions. Det är en typ av turism som handlar om affärsresor. Indien har många moderna och välutrustade lokaler för att arrangera möten, konferenser och utställningar. Indien har också mycket att erbjuda för att motivera och belöna sina anställda eller kunder.

Passar den ambitiösa affärsresenären:
Affärsresenärer
Om du är en ambitiös affärsresenär som vill utveckla ditt företag, nätverk eller karriär, så är MICE i Indien något för dig. Med den nya kampanjen i Indien kan du kan också upptäcka den indiska marknaden, ekonomin och potentialen.

Filmturism

Indien har en stor och populär filmindustri som kallas Bollywood. Här kan man besöka filmstäder, studior, biografer och museer som har med film att göra. Här kan man också se eller träffa kända skådespelare och regissörer.

Passar den trendiga hipstern:
Filmturist

Om du är en trendig hipster som älskar att följa det senaste modet, musiken och filmen, så är filmturism i Indien något för dig. Här kan du besöka Bollywood, världens största filmindustri, och se hur de gör sina färgglada och dramatiska filmer. Du kan också besöka filmstäder som Mumbai, Hyderabad och Chennai, där du kan se berömda platser från filmer, studior, biografer och museer. Om du har tur kan du till och med få en glimt av någon av de stora stjärnorna som Shah Rukh Khan, Aishwarya Rai eller Priyanka Chopra.

Hållbar turism & Ekoturism

Indien har en nationell strategi för hållbar turism som syftar till att göra Indien till ett föredömligt land för hållbar och ansvarsfull turism. Här kan man resa på ett sätt som är bra för både människor, djur, natur och klimat.

Indien har en rik och varierad natur som är hem för många olika djur och växter. Här kan man besöka nationalparker, vildreservat, skogar, berg, sjöar och våtmarker. Här kan man också lära sig mer om hur man kan skydda och bevara naturen.

Passar den miljömedvetna ekoturisten:
Eko-turist i Indien
Om du är en miljömedveten ekoturist  som vill resa på ett sätt som är bra för både människor, djur, natur och klimat, så är ekoturism i Indien något för dig. Här kan du besöka nationalparker, vildreservat, skogar, berg, sjöar och våtmarker som är hem för många olika djur och växter. Här kan du också lära dig mer om hur man kan skydda och bevara naturen och dess biologiska mångfald. Du kan också stödja lokala samhällen som lever i harmoni med naturen.

Landsbygdsturism 

Indien har en stor och levande landsbygd som har mycket att erbjuda för turister. Här kan man uppleva den indiska bylivet, kulturen, traditionerna och maten. Här kan man också delta i olika aktiviteter som jordbruk, hantverk, fiske och festivaler.

Passar den nyfikna kulturresenären:
Landsbygdsturism
Om du är en nyfiken kulturresenär som vill uppleva den indiska bylivet, kulturen, traditionerna och maten, så är landsbygdsturism i Indien något för dig. Här kan du besöka olika byar som har sin egen karaktär, historia och atmosfär. Du kan få en unik inblick i den indiska bylivet, som är så annorlunda från den svenska. Du kan också få chansen att prova på olika saker som du kanske aldrig har gjort förut, som att mjölka en ko, väva en matta eller fira en festival. Du kan också få nya vänner och lära dig mer om den indiska kulturen, traditionerna och maten. Du kan också bidra till den indiska landsbygdens utveckling och välfärd genom att stödja lokala projekt och organisationer.

Tio områden kan locka fler typer av intressen

Indiens regering tror att dessa typer av turism kan locka turister med olika intressen och smaker. De tror också att dessa typer av turism kan ge Indien ett försprång jämfört med andra länder som konkurrerar om turisterna.

Turistministern informerar den indiska riksdagen

Detta är några av de saker som Indiens regering gör för att satsa på turismen i landet. De hoppas att detta ska leda till att fler turister kommer till Indien och får en oförglömlig upplevelse. Detta var informationen som Indiens kultur-, turism- och DoNER-minister G. Kishan Reddy gav i parlamentet den 14e december 2023.

Vad tycker du?

Vad tycker du om Indiens planer för turismen? Är du sugen på att besöka Indien och prova på någon av de tio typerna av turism? Eller kanske du redan har varit i Indien och har några tips eller berättelser att dela med dig? Skriv gärna en kommentar och berätta!