Begränsning för besökstid vid Taj Mahal införs

Det populära världsarvet Taj Mahal har under de senaste åren brottats med en allt för hög besökarskara och olika metoder har testats för att minska belastningen. Nu införs en begränsning om tre timmar för ett besök.

Böter för slöfockar

Tillhör du skaran som gillat att hänga lite extra tid vid Taj Mahal för att njuta av det förändrade ljusets spel på den vita marmorn? Då får du räkna med böter, för från och med söndag begränsas besökets längd till tre timmar!

Nya portar för biljettkontroll

För att beivra besökslängden har ett antal nya portar installerats. Sju portar vardera vid öst- och västingångarna och fem vardera vid de olika utgångarna. Om vid utgången har spenderat mer än tre timmar vid Taj Mahal måste du betala böter på motsvarande en entrébiljetts kostnad.

Dedikerad besökstid

En annan nyhet är också att biljetter som köps i lucka eller online har en dedikerad tid på biljetten. Om besöket av Taj Mahal inte sker inom denna tidsram är biljetten inte giltig. Att du nu får en dedikerad tid att besöka Taj Mahal innebär att du nu inte längre kan välja att se Taj Mahal vid soluppgång eller solnedgång. Å andra sidan kommer det hjälpa att jämna ut besökarna över dagen och göra besöket bättre.

Stor årlig ökning av besökare vid Taj Mahal

Besökarmängden vid Taj Mahal ökar med 10-15% årligen. Monumentet har i snitt 22000 dagliga besökare men under högsäsong kan så många som 70 000 personer besöka Taj Mahal under en och samma dag.

Läs mer:

Läs allt om Taj Mahal 

Läs vår resguide till Agra

Läs mer på Times of India 

Hitta resan till Agra

Det enklaste sättet att ta sig till Agra är genom att flyga till Delhi och ta tåg eller taxi den sista biten. Du kan hitta billigaste flygen till Delhi här!