Biljettpriserna femfaldigt upp för indier till Taj Mahal

Taj Mahal vid solnedgången
Höjda biljettpriser för indiska turister ska leda till mindre slitage och bättre besöksupplevelse. På senare år har biljettpriserna för utlänningar stigit till allt högre nivåer samtidigt som nya restriktioner införts då monumentet blivit allt mer välbesökt.

För låga biljettpriser leder till för högt besökartryck

De tidigare låga priserna till Taj Mahal har nämligen varit så låga att allt för många inhemska turister tagit sig hit flera gånger med ökat slitage till följd. Sedan ett par månader tillbaka har man därför infört hårdare restriktioner för hur många besökare som tillåts inträde varje dag från 70 000 till 40 000. De nya biljettpriserna som höjts från 50 rupies till 250 rupies kommer därför hjälpa med att lätta på trycket samtidigt som de totala biljettintäkterna ändå kan öka med 15-20%, intäkter tänkta att hjälpa till med underhåll och restaurering.

Ny biljettstruktur

Sedan nyligen har man även infört en ny biljettstruktur vid Taj Mahal. När man tidigare betalade en biljett för att besöka hela området inklusive inträde i själva mausoleet är biljetten numer uppdelad i två delar. Den ena och mest kostsamma biljetten är för inträde till själva området för att se Taj Mahal, utöver detta måste man nu lösa ytterligare en biljett för att beträda själva Taj Mahal. Denna avgift är till för att minska slitaget på de vita marmorgolven i och kring monumentet.

Biljetter

För utländska turister är de aktuella biljettpriserna (December 2018) 1100 INR plus 200 rupies om man vill besöka själva mausoleet.

Biljetterna kan köpas vid västra och östra porten från en timme innan soluppgången till 45 minuter innan solnedgången. Fredagar stängt.

Vill man köpa biljetterna online så är det numer också möjligt. Biljetter som köps online är dessutom 50 rupies billigare för utländska turister och 5 rupies billigare för inhemska turister. Biljetterna kan köpas här!
Höjda entréavgifter är även att förväntas för utländska besökare inom kort.

Läs mer

Resguide till Agra

Mycket mer information och bilder om Taj Mahal

Hitta resan till Agra

För att besöka Taj Mahal är närmsta flygplats för utrikesflyg Delhi. Från Delhi kan man lätt hitta buss, bil eller tåg sista biten till Agra. Nedan kan du jämföra priserna mellan flera olika återförsäljare och flygbolag.

Källor: