Corbett Tiger Reserve, Uttarakhand, Indien, får ännu en turistzon

Redan i november går Corbet Tiger Reserve i Uttarakhand från sju zoner till åtta zoner. I den nya zonen kommer 30 fordon tillåtas per skift.

Garjiya Tourism Zone

"Garjiya" kan översättas till rytandet och syftar givetvis på tigerns rytande ljud. Den nya turistzonen med samma namn kommer öppna i Corbett Tiger Reserve redan i november månad, detta uppgavs av Uttarakhand chefsminister när han invigde ett nytt tigercenter i Kumaoni här om dagen. I det nya Tiger Interpretation Centre kommer man kunna lära sig mer om det mäktiga kattdjuret samt ven kunna löpa souvenirer. 

Den nya zonen kommer erbjuda 30 SUVar på morgonturen och 30 på kvällsturen och delar av vinsten kommer att gå till att utveckla tre nya byar i området, Chopda, Leti och Rampur.

Naturlig skönhet

Den nya zonen sägs vara väldigt naturskön och bestå av gräsland, bäckar och åar och är belägen i skogsområdet av Bijrani-bergskedjan. Innan en ny entré är på plats kommer man inledningsvis ta sig till den nya zonen via Bijarin-zonens port.

Corbett Tiger Reserve är delstatens identitet 

Chefsminister Trivendra Singh Rawat sa att Corbet Tiger Reserve är delstatens identitet eftersom ”På grund av Corbett är delstaten Uttarakhand erkänd i Indien och världen över. CTR är känt för sina tigrar, vilda djur, grönska och dess biologiska mångfald. Nu kommer detta tolkningscenter att öka medvetenheten om olika aspekter av Corbett, vare sig det är dess historia eller biologiska mångfald”

Minskat tryck på övriga zoner

Att Corbet Tiger Reserve nu får ytterligare en zon sägs vara goda nyheter för de tidigare zonerna i parken. Detta eftersom trycket på dessa varit väldigt hårt. Ytterligare zoner kan minska trycket på de tidigare zonerna och samtidigt ge bättre inkomster till fler byar i området. Inkomster i form av turistpengar kan också öka incitamentet att bevara delstatens vilda miljö och dess invånare.