Kan astroturism i Indien bli landets nya framgångssaga?

Kan astroturism i Indien bli landets nya framgångssaga?

Under ett webbseminartium i serien Dekho Apna Desh, som vi skrivit om tidigare vid flera tillfällen, belystes nyligen astroturismen i Indien. Att astroturism kan bli en av de stora framtida turist-trenderna är den indiska turistmyndigheten inte ensamma om. Forbes, Lonely Planet, The Telegraph och många andra har redan skrivit spaltmeter om den nya trenden. Häng med!

Dekho Apna Desh – Se ditt land

Den indiskaturistmyndigheten har under det senaste året satsat på en serie  webbseminarier under namnet Dekho Apna Desh (ungefär ”Se ditt land”). Precis som namnet antyder är det en serie webbseminarier som lyfter fram olika aktiviteter, möjligheter och tips för turister i Indien. Seminarierna hålls på engelska vilket gör dem intressanta för såväl inhemska som utländska turister i Indien. Den sjätte februari 2021 hölls ett seminarium med titeln "Astro-Tourism: The Next Frontier of Nature-Based Tourism". Du kan hitta fler av seminarierna i serien i våra länkar nedan.

Astroturism – att fånga människors inneboende intresse för det mystiska

Seminariet invigdes av Rupinder Brar, indiska turistministeriet, som menade att astroturism är ett nytt fenomen som börjar få fotfäste i hela världen. ”Att fånga människors inneboende intresse för det mystiska ger drivkraften för turism genom tiderna”. Vidare menade hon att Indien har en enorm potential när det gäller naturbaserad turism med alla fysiska geografiska egenskaper som återfinns i världen, så som snöklädda berg, regnskogar, savann, öken, långa kuster, floder, sjöar, hav och mycket mer. Astroturismen, menar Rupinder Brar, kan vara ett sätt att besöka mindre välkända naturliga platser i Indien. 

Astrostays – samhällsstyrd astroturismmodell med närsamhället i centrum

De två presentatörerna började med att introducera astroturism och dess potential att driva en hållbar och ansvarsfull turism. De informerade om Astrostays, som är en samhällsstyrd astroturismmodell som sätter de lokala samhällena i hjärtat och centrum för turismmodellen. Programmet syftar till att stärka lokala samhällen genom att diversifiera ekonomiska baser och skapa nya möjligheter för försörjning. Denna modell är också en innovativ form av erfarenhetsmässig och hållbar turism som genererar ekonomiska fördelar för avlägsna områden i landet med tillgång till klara natthimlar. Dessa områden kan samtidigt skapa unika och nästan livsförändrande upplevelser för resenärerna.

Sysselsättning och utbildning för kvinnor

Ägare av lokala gästhus och home-stays, mestadels kvinnor, ska få utbildning på grunderna i astronomi och kunskap om hur man hanterar teleskop. Dessa personer ska kunna erbjuda stjärnskådning för besökande turister vilket så småningom ska leda till ökad ekonomisk i den lokala ekonomin. Detta kan i sin tur minska utflyttningen av ungdomar från landsbygd till stad och hjälpa till att bevara det uråldriga kulturarvet i Himalaya. Redan i dag har 35 kvinnor utbildats i astroturism i området kring den höglänta öknen i Ladakh. Glädjande nog genererar det redan en stark lokal inkomst i de omgivande samhällena.

Några bra områden för Astroturism i Indien

Presentatörerna lyfte också fram några av de stora destinationerna som kan marknadsföras som astroturismdestinationer i Indien. Till dessa platser hör Pangong Lake (Ladakh), Rann of Kutchh (Gujarat), Mandu (Madhya Pradesh), Lahaul & Spiti (Himachal Pradesh) etc. Dessutom menade presentatörerna att 

Andra nationalparker och naturreservat kan användas för astroturism under natten.

Om presentatörerna

Webbinariet presenterades av Jaideep Bansal, Chief Operating Officer, Global Himalayan Expedition, som är ett socialt företag som genomför Impact Expeditions för att ge solenergi till avlägsna byar i Himalaya. GHE har elektrifierat 140 byar och gett belysning till mer än 60 000 människors liv genom ett innovativt koncept kallat Impact Tourism. GHEs arbete med avlägsen elektrifiering på landsbygden har dokumenterats av National Geographic, BBC och NDTV för att nå ut till en världsomspännande publik. De är internationellt erkända och har tilldelats av WTTC och World Tourism Awards. FN har erkänt GHE som en av de framgångsrika fallstudierna inom hållbar turism som påverkar SDG-mål nr 7.

De andra presentatörerna var Sonal Asgotraa, projektledare för GHE: s Astronomy for Livelihood Initiative, vilket kallas Astrostays, och Kevin Govender - Grundare och nuvarande chef för Office of Astronomy for Development (OAD). Sonal var en med på International Antarctic Expedition 2013,  vilken leddes av polarutforskaren Sir Robert Swan. Kevin Govender var tidigare chef för Southern African Large Telescope's Collateral Benefits Program (inklusive Astro-Tourism) vid South African Astronomical Observatory. Han var facilitator för inrättandet av African Astronomical Society occh gemensam mottagare av Edinburgh-medaljen, tillsammans med International Astronomical Union.

LÄS MER

Is Astrotourism The Next Big Thing? (Forbes - Extern länk)

www.astrostays.com

Seminarier i serien publiceras efter en tid här på youtube.

Bilden är fotograferad av sebastian del valPixabay på annan plats och tillfälle och är enbart till för att illustrera artikeln.