Lyxturism till Andamanerna snart en verklighet

Andaman-öarna
En panel i det indiska unionsministeriet har godkänt två projekt i mycket känslig miljö och överlägger ett tredje, enbart 20 meter från havskanten. Det handlar om att bygga lyxiga hotell på stranden nära kända kläckningsplatser för sköldpaddor. Rekommendationerna kan nu enbart stoppas av miljöministeriet i samma regering. 

Hundratals nya hotellrum i ekokänslig miljö

På Long Island planeras ett projekt med 220 hotellrum spridda på en yta av nära 40 000 kvadratmeter och på Smith Island handlar det om 70 rum på en yta av 9100 kvadratmeter. Panelen önskar också ett försvagat strandskydd så ett tredje projekt, på Ave Island, så man kan bygga 50 rum eller stugor direkt på stranden bara 20 meter från havskanten.

Avfall och avsaltat vatten

Stora projekt som dessa hotar inte bara miljön genom att skog och mangrove tas bort utan även genom det avfall som genereras av verksamheten. Bara på Long Island förväntas verksamheten leda till 17 ton avfall varje månad, något som oroar panelen även om det inte stoppar projekten. Till det tillkommer miljöriskerna med avsaltningsanläggningar. På grund av brist på färskvatten förväntas alla tre projekt skapa sötvatten från havsvattnet vilket ökar risker för miljön. 

Andamanerna & Nicobarerna

Andamanerna och Nicobarerna består av 572 öar i Indiska Oceanen, 1000 km öster från den indiska kusten, strax söder om Myanmar och norr om Sumatra (Indonesien). Vi har en resguide med massor av information och bilder här!

Vill du resa till Andamanerna innan utvecklingen tagit rejäl fart gäller det att skynda. Du kan hitta boende och flyg nedan!

Hitta resan till Andamanerna

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Port Blair i Andamanerna och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

 

Läs mer

Hindustan Times

Läs också vår tidigare resnyhet om holistisk utveckling av Andamanerna.