Storstädning bland koloniala namn - Andaman & Nicobarerna i städyra

Havelock Island - Numer Swaraj Dweep
I den indiska regeringens städiver mot dess koloniala historia är det nu dags för tre öar i ögruppen Andamanerna och Nicobarerna att få sina namn bytta.

Det hela med att byta namn på städer började några år tidigare men tog fart under den nuvarande BJP-ledda regeringen i Indien. Städer som Bombay (nu Mumbai), Calcutta (Nu Kolkata), Madras (nu Chennai) och Bangalore (nu Bengaluru) är bara några i raden av städer som fått sina lätt koloniala (eller ibland muslimskt) klingande namn utbytta. Vissa av städerna kallas fortfarande de gamla namnen i folkmun och ibland så även i internationella bokningssystem - lite lätt förvirrande.

Namnbyte för att hedra Bose

Nu har turen kommit till tre av öarna i ögrupen Andaman & Nicobarerna. Det är följande öar som får nya namn. Det gamla namnet till vänster och det nya till höger.

  • Ross Island – Netaju Subhas Chandra Bose Island 
  • Neil Island – Shahid Dweep
  • Havelock Island – Swaraj Dweep

De nya namnen kommer i samband med att Subhas Chandra Bose hissat den indiska nationalflaggan över Port Blair för 75 år sedan. Formaliteterna kommer ske i samband med premiärminister Narendra Modis besök den 30 december 2018. Under besöket kommer den indiska flaggan också hissas i en 150 meter hög flaggstång i Port Blair samt att frimärken och minnesmynt över händelsen kommer ges ut.

Subhas Chandra Bose

Subhas Chandra Bose befriaden den indiska ögruppen från japanerna den 30e december 1943 och deklarerade då samtidigt att detta var det första territorium befriat från brittiskt styre.

Läs mer om Andaman och Nicobar!

Hitta resan till Andamanerna

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Andamanerna och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg