Taj Mahal ger skönt klirr i den indiska statskassan

Världsarvsmonumentet Taj Mahal, som också har utsetts till ett av världens sju moderna underverk, är ett av världens mest besökta monument. Ökade biljettkostnader och allt fler inhemska och utländska turister får den indiska regeringen att jubla av glädje för en försvinnande liten del av intäkterna används för bevarandet av Taj Mahal.

Över 260 miljoner kronor i biljettintäkter

Under de senaste tre åren har biljettintäkterna till Taj Mahal inbringat över 200 crore rupies. I det indiska räknesättet använder man inte miljoner utan större siffror anges i lakh och crore. En lakh betyder hundra tusen och en crore betyder tio miljoner. 200 crore betyder alltså 2000 miljoner eller 2 miljarder rupies, omräknat till svenska pengar innebär det en intäkt om ca 265 miljoner kronor. 

Ökande intäkter

Intäkterna från biljettförsäljningen har under den senaste tiden ökat kraftigt, delvis på grund av ett ökande besöksantal men också på grund av ökade biljettpriser. Under fjolåret ökades biljettpriset för Indier från 40 rupies till 50 rupies och från 1000 till 1100 för utländska turister. Till det har det även tillkommit en ny avgift om 200 rupies för dig som vill besöka insidan av monumentet, något som tidigare ingick i biljettpriset.

Hur mycket av intäkterna går då till Taj Mahals bevarande?

Under samma period har utgifterna för Taj Mahal varit begränsade till 13,37 crore rupies (133,7 miljoner) vilket motsvarar ungefär 17 miljoner kronor vilket gör vinsten till närmare 250 miljoner kronor för treårsperioden, en summa som kommer öka markant i framtiden. Bara under året 2018-2019 uppgick biljettintäkterna till 865 miljoner rupies från ca 7,1 miljoner besökare. Från dessa 865 miljoner spenderades 54 miljoner i bevarande och underhåll.

Läs mer om Taj Mahal

Allt om Agra

Allt om Taj Mahal

Hitta resan till Taj Mahal

Hitta billiga flygerbjudanden till Delhi och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg