En koll i backspegeln: Indiens turism 2023

Indien är ett land som har något för alla som älskar att resa. Här kan du uppleva historiska monument, kulturella festivaler, natursköna landskap, andliga platser, äventyrliga aktiviteter och gastronomiska upplevelser.

För att locka fler utländska turister till Indien utlyste landets turistministerium “Incredible India! Visit India Year 2023”. Detta var ett initiativ som syftade till att marknadsföra Indiens olika turistprodukter och destinationer i världen.

Den indiska regeringen satsade internationellt 2023

Turistministeriet deltog i flera internationella resemässor under året 2023, såsom FITUR i Spanien, ITB i Tyskland, Arabian Travel Market i Dubai, IMEX i Frankfurt, OTDYKH i Ryssland, TOP Resa i Frankrike, PATA Travel Mart i New Delhi, ITB Asia i Singapore, JATA i Japan och WTM i London.

Skattelättnader för internationell turism

Turistministeriet har också infört förmånliga skattesatser för de tjänster som ingår i turpaket, såsom researrangörer, hotellboende, restauranger och passagerartransport. Dessa skattesatser är baserade på GST (Goods and Services Tax), som är en enhetlig indirekt skatt som gäller för hela Indien.

Kraftigt ökad internationell turism 2023

Indiens turism har visat en stor tillväxt under 2023. Enligt den senaste statistiken från turistministeriet, har Indien välkomnat cirka 4,38 miljoner utländska turister mellan januari och juni 2023. Detta är en ökning med 106% jämfört med samma period 2022, då 2,12 miljoner utländska turister besökte Indien.

Den inhemska turismen laverar!

Även den inhemska turismen ökade kraftigt under 2023. Enligt en rapport från Indian Express, har antalet inhemska turister i Indien ökat från 677 miljoner 2021 till 1,731 miljoner 2022. Särskilt Jammu och Kashmir har sett en stor uppgång i turistfotfallet, med över 18 miljoner turister 2022 och 10,9 miljoner turister mellan januari och juni 2023.

Indiska turistministern tillfredsställd

Indiens turistminister, G. Kishan Reddy, har uttryckt sin tillfredsställelse över turismens framgång under 2023. I ett tal i Rajya Sabha den 23 december, sa han att den nya bron över Zuari-floden i Goa är ett exempel på regeringens engagemang för att utveckla infrastrukturen i landet. Han sa också att bron kommer att förbättra förbindelserna mellan norra och södra Goa och därmed ge en skjuts till turismen och handeln i regionen.

Res till Indien 2024!

Indien är ett land som väntar på att upptäckas av dig. Det är ett land som kommer att överraska dig, utmana dig, berika dig och förändra dig. Det är ett land som kommer att få dig att känna dig levande. Som Mark Twain, en av de mest inspirerande reseskribenterna, sa: "Indien är det enda landet i världen som är större än livet, mer färgstarkt än någon reseskildring, mer fantastiskt än någon dröm, och mer oförutsägbart än någon fantasi."

Så vad väntar du på? Boka din resa till Indien idag och upplev det otroliga! Läs allt om hur du bokar resor på egen hand, utan dyra resebyråer, här!