Goa inför krav på fiskcurry & ris på stränderna

Goa, den populära turistdestinationen i Indien, inför nu krav på att strandshacks ska servera fiskcurry med ris, en av delstatens stapelrätter. Detta är en del av delstatsregeringens nya Shack Policy, som syftar till att främja Goas matarv för turister.

Fram till nu har shacks längs strandlinjen främst erbjudit nordindisk mat, men Goanska rätter har inte varit lika vanligt förekommande. Den nya politiken gör det nu obligatoriskt för shacks att “visa upp och servera” Goansk mat, inklusive fiskcurry med ris.

“Vi måste visa upp vår rika matkultur för turisterna”, säger Goas turistminister Rohan Khaunte.

Ska stoppa illegal försäljning 

Den nya Shack-policyn syftar också till att ta itu med utmaningen med illegal försäljning på stränderna. Khaunte säger att många kvinnor, som tidigare har varit involverade i illegal försäljning på stränderna, har låtsats arbeta på shacks när de har upptäckts av tjänstemän från turismdepartementet.

“Den nya policyn föreskriver att varje shack måste lämna in en lista över sin personal till departementet”. Vidare menar han också att de som sysslar med olagliga aktiviteter på stränderna kommer att åtalas.

Samarbete med Shacks

Khaunte säger att departementet samarbetar med shack-operatörer på alla möjliga sätt, men att de också måste se till att turismen inte hindras av deras handlingar.

Kvalitet över kvantitet 

Khaubte  menar att delstaten arbetar med en vision om kvalitet över kvantitet, men att detta inte kommer att hända över en natt. Detta ligger i linje med tidigare uttalanden om att Goa ska förvandlas till ett paradis för de mer bemedlade snarare än backpackers.

“Vi måste arbeta med vår grundläggande infrastruktur. Allt som rör turismen måste vi se till att Goa som turiststat har all infrastruktur för att stödja turismindustrin” Khaunte

Ministern menar vidare att hotellen i Goa har en genomsnittlig beläggning på 80 procent. “Hotellägarna är nöjda med beläggningen, men man kan inte ta saker för givet. Om beläggningen sjunker kommer hotellägarna att skylla på regeringen”, säger Khaunte.

Minister säger att delstaten måste anstränga sig mer för att främja turismen, och att departementet och andra intressenter måste arbeta tillsammans för att göra detta.

Vad tycker du om detta drag? Ser du fram till mer fiskcurry och ris vid din nästa resa?

Läs mer om Goa här!

Nyhetsämne