Indien – 12 månader av äventyrsresor?

I slutet av november ordnade det indiska turistministeriet ett webbseminatium med temat äventyrsresor. Målet var att lyfta fram Indien som äventyrsdestination under årets alla tolv månader. Indien är rankat 34 på världsres- och turistindex samt nummer fem på listan över bästa natur-arv enligt World Economic Forum. Det vill man nu utnyttja för att förbättra landets turism.

Indiens orörda potential

Under webbinaret lyftes Indiens enorma styrka och potential upp. De dolda hemligheterna i Indien täcker berg, skogar, floder, öknar, mangrover, öar, kanaler, djurliv och över 31 äventyrsaktiviteter som bör kunna glädja såväl indiska som utländska turister.

I samarbete med reseindustrin

Webbinariet presenterades av Tejbir Singh Anand, VD för Holiday Moods Adventures Pvt Ltd. Tejbir Singh är en veteran i den indiska äventyrsresebranschen med över 3 decenniers erfarenhet. Han är en ”Hall of Fame Awardee” som utnämns av Adventure Tour Operators Association of India (ATOAI).

Tejbir Singh inledde presentationen med definitionen av begreppet ”äventyrsturism”. Äventyrsturism kan variera från mjuka upplevelser till utmanande expeditioner. De element som anses väsentliga för äventyrsturism är naturen, de aktiviteter som kommer att bedrivas, kulturen på platsen man besöker och slutligen resenärens upplevelse. Erfarenheten kan vara ny och unik och beror på graden av utmaningar.

Adventure Tour Operators Association of India

Adventure Tour Operators Association of India (ATOAI) grundades i syfte att skapa medvetenhet om den enorma potentialen för äventyrsturism som finns i Indien och att utnyttja denna potential på ett säkert, känsligt och miljövänligt sätt. Föreningen arbetar också för att skapa medvetenhet utomlands om äventyrsturismens potential i Indien.

”Indien är en 12-månaders destination med avseende på äventyr och kultur och landet är så stort och stort att ett liv inte räcker för att täcka hela landet.”

Äventyrsturismen i Indien – Något för alla – Något hela tiden

Indien är ett av de väldigt få länder i världen som har naturliga och kulturella attraktioner som är så olika och komplexa, vilket lovar gott om möjligheter att utforska alla slags tänkbara landskap. Från de eviga snöklädda topparna i Himalaya till slingrande floder och forsande vattenfall, täta skogar rika på vilda djur, vackra dalar, långa kustlinjer och magiska månlandskap, stora öknar i väst, till de antika traditionerna och festligheterna i dess färgstarka kultur, som erbjuder unika äventyr för alla resenärer.

Hur kan då 12 månader av äventyrsturism i Indien se ut?

Äventyr under den indiska vintern (november - februari)

Nordöstra Indien - Assam, Meghalaya, Nagaland, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram och Tripura
Aktiviteter - vandring, kryssning, cykling etc.

Rajasthan - Jaisalmer, Thar Desert, Jodhpur, Pokhran
Aktiviteter- Parasailing, camping, luftballong

Harayana-Dhauj är känt som ett bergsklättrings-Mecka

Jammu & Kashmir - Gulmarg känd för sin skidåkning

Ladakh - Isklättring, ishockey, cykling i Leh och Kargil

Himachal Pradesh - Manali, Dharamshala, Kullu, Sirmour, Shimla
Aktiviteter - Skidåkning, cykling, snövandringar, skärmflygning

Uttarakhand - Lägre intervall för Kumaon & Garhwal
Aktiviteter - Forsränning, cykling, zipline, Bungy

Äventyr i Indien under våren (mars - april)

Äventyrsaktiviteter är möjliga i J&K, Ladakh, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim

Äventyr under den indiska sommaren (maj-juni)

Äventyr på höga höjder är möjliga i Himachal-dalarna och Uttarakhand. Flera äventyrsaktiviteter händer i J&K och Ladakh -Nubra och Zanskar.

Äventyr under den indiska monsunen (juli-augusti)

Himachal Valley - Kinnaur, Spiti och Lahaul, Ladakh, J&K och antal äventyrsaktiviteter pågår också i Aravalli-bergen (Udaipur, Ranakpur och Kumbalgarh)

Äventyr i Indien under hösten (september-oktober)

Ett stort antal äventyrsaktiviteter kan avnjutas i nordöstra delen av landet.

Indiens enorma naturarv i siffror

Indien har en kombination av naturarv som kan avnjutas under hela året. Äventyr kan ske i någon av landets alla bergskedjor, flodsystem, biosfärreservat, naturreservat, nationalparker för att bara nämna några. Himalaya är den yngsta bergskedjan i världen och hela 73% av kedjan finns i Indien – ändå tänker de flesta på Nepal när de hör namnet. Aravalli är en å andra sidan en av de äldsta bergskedjorna i hela världen.

De stora flodsystemen i Indien är Indus-systemet, Brahmaputra-systemet (3969 Km), Ganges-systemet (2704 km) etc. Indien är hem för 18 biosfärreservat. Det finns 551 naturreservat som bidrar med 3,64% av landets geografiska område. Nationalparken utgör 1,23% av Indiens totala yta. Ökenliknande saltslätten stora Rann of Kutch (7505 km2), Thar-öken (170940 km2 ) ger gott om möjligheter till äventyr. Den kalla trans-Himalaya-öknen i Indien återfinns i Ladakh, som också har många äventyrsaktiviteter. Kerala har ett nätverk av 1500 km kanaler, 38 floder och 5 stora sjöar. Indiens totala mangrovetäckning är 4921 kvadratkilometer. Den största sjön i Himalaya är Pangong Tso (4238 m över havet) och högsta sjön är Gurudongmar Lake (5148 m över havet) i Sikkim.

Äventyrsaktiviteter i Indien

Adventure Tour Operators Association har också listat olika äventyrsaktiviteter som finns i Indien baserat på land, luft och vatten.

Landbaserade äventyrsaktiviteter i Indien inkluderar:

Skidåkning i Indien

·       Terrängfordonsturer (ATV)
·       Bungee jumping
·       Cykelturer
·       Kamelafari
·       Hästsafar
·       Jeepsafaris
·       Motorcykel-resor
·       Bergsklättring
·       Naturpromenader
·       Fågelskådning
·       Rock Climb / Artificial Wall Climb & Abselling
·       Turer på lätta elektriska fordon
·       Skidåkning / snowboardåkning
·       Sandring
·       Vilddjurssafari
·       Zip-lines
·       Repbanor

Luftbaserat äventyrsturism i Indien inkluderar:

Luftballonger över Pushkar i Indien

·       Ballongflygning
·       Paragliding / Handgliding
·       Para-motoring
·       Parasailing
·       Fallskärmshoppning
·       Flygsafari
·       Kite boarding

Vattenbaserad äventyrsturism i Indien inkluderar:

Vattenscooter i Indien

·       Kajakpaddling / havskayak
·       Forsränning
·       Flodkryssning
·       Dykning
·       Snorkling
·       Vattensporter

Hållbar äventyrsturism i Indien

Under webbseminariet diskuterades också hur man kan minska på miljöpåverkan när man planerar och utför äventyrsturismen. För att skydda och öka potentialen i Indiens naturarv bör för många besökare på samma vägar undvikas. Om naturarvet är i fara kommer det att leda till en dålig upplevelse för resenären, smutsiga omgivningar etc. Platsens bärförmåga måste respekteras och man måste ta nödvändiga initiativ för att skydda miljön. Den bästa upplevelsen för en turist är att att visa upp naturarvet och att hitta glädje i det nyfunna.

Läs mer

Informationen kommer från PIB

Bilder:

Topp-foto av Kabir van Wegen på Unsplash

Skidåkning av Alex Lange på Unsplash

Ballongflygning och vattenscooter av Henric Carlsson

Nyhetsämne