Indien lanserar "Travel for LiFE" för att främja hållbar turism

Indiens turistministerium har lanserat en ny kampanj som heter "Travel for LiFE" för att uppmuntra resenärer att välja hållbara och ansvarsfulla alternativ när de besöker landet. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om de sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelarna med hållbar turism, samt att stödja lokala samhällen och bevara Indiens kulturella och naturliga arv.

Lokalt, inkluderande och sparsamt resande

"Travel for LiFE" står för "Local, Inclusive, and Frugal Experiences", vilket innebär att resenärer ska välja lokala destinationer, inkludera olika grupper av människor i sina resor, och vara sparsamma med sina resurser och avfall. Kampanjen erbjuder också en rad tips och riktlinjer för hur man kan resa mer hållbart, till exempel att använda kollektivtrafik, bo på eko-vänliga hotell, köpa lokala produkter, delta i volontärarbete, och undvika plast.

Ny webbplats

Turistministeriet har också lanserat en webbplats, som vid publiceringstillfället inte fungerar, https://tourism.gov.in/travelforlife, där resenärer kan hitta mer information om kampanjen, samt dela sina egna erfarenheter och berättelser om hållbar turism i Indien. Webbplatsen har också en interaktiv karta som visar olika hållbara destinationer i landet, samt en quiz som testar resenärernas kunskap om hållbar turism.

Vill att du utforskar Indiens mångfald

Turistministeriet hoppas att "Travel for LiFE" kommer att inspirera fler människor att utforska Indiens mångfald och skönhet på ett ansvarsfullt sätt, samt bidra till landets utveckling och välbefinnande. Kampanjen är en del av Indiens åtagande att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling, samt att stödja det internationella året för hållbar turism för utveckling 2023.

Positivt gensvar från branschen

Kampanjen har fått positiva reaktioner från olika aktörer inom turistsektorn, som har uttryckt sitt stöd och engagemang för hållbar turism. Arvind Singh, Secretary Tourism, Government of India, sa att "alla vill integrera hållbarhet i alla aspekter av livet, inklusive turism och framhäver det faktum att med G20 runt hörnet är det viktigt att vi intensifierar vårt åtagande mot det." Han uppmanade också andra att ansluta sig till rörelsen och skriva under Travel for LiFE Pledge.

En av dem som har skrivit under löftet är Aman Nath, Founder and Chairman, Neemrana Hotels, som har praktiserat hållbar turism sedan 1986 när han började restaurera kulturarvsbyggnader och omvandla dem till hotell. Han sa att han är glad över att stödja Travel for LiFE-initiativet och lovar att fortsätta sina ansträngningar för att bevara Indiens kultur och miljö.

Online-plattformar ställer sig bakom

Även online-resplattformar har anslutit sig till kampanjen och det globala initiativet för plast i turism för att minska sin miljöpåverkan och stödja lokala samhällen. Deep Kalra, Founder and Group Executive Chairman, MakeMyTrip, sa att de har ett ansvar att främja ansvarsfull resande bland sina kunder och partners. Ritu Mehrotra, Country Manager India, Sri Lanka & Maldives på Booking.com, sa att de vill ge sina resenärer möjlighet att göra mer hållbara val när de utforskar Indiens mångfaldiga destinationer. Hon sa också att de är glada över att samarbeta med turistministeriet och UNEP på Travel for LiFE-kampanjen och den ansvarsfulla resenärskampanjen.

Läs mer

Du kan hitta en PDF-fil från den indiska regeringen som förklarar mer om programmet i detalj här!