Indien omvandlar 30 övergivna kolgruvor till ekoturismdestinationer

Indien använder fortfarande en hel del kol i sin energimix och den indiska regeringen har också gått ut med att man måste öka användandet av kol i framtiden för att klara de ökade energibehoven, detta trots att man numer kan importera billig rysk gas samt att man storsatsar på vind- och solenergi. Men vad gör man när kolgruvorna är utvunna och inte längre ekonomiska? Ja då kan man göra om dem till ekoturismdestinationer! Läs mer!

Från pressinformation från Indiens regering:

Coal India Limited (CIL) håller på att omvandla sina övergivna gruvor till ekoparker, parker som nu har börjat bli populära som ekoturismdestinationer. Dessa ekoparker och turistplatser har också visat sig vara en källa till försörjning för lokalbefolkningen. Trettio sådana ekoparker drar redan till sig stadiga besök och Indien har nu planer för att skapa fler ekoparker och ekorestaureringsplatser i CIL:s gruvområden.

Flera populära destinationer

Några av de populära destinationerna som ger kolgruvturismen ytterligare fyllning inkluderar :

  • Gunjanpark
  • Gokul eco-cultural park
  • Kenapara eco-tourism site
  • AnanyaVatika
  • Krishnashila eco restauration site
  • Mudwani eco-parks
  • Ananta medicinal garden
  • BalGangadhar Tilak ekopark
  • Chandra Sekhar Azad ekopark

"Ingen kunde ha förutspått att ett övergivet gruvlandskap skulle kunna förvandlas till ett livligt turistmål. Vi njuter av båtlivet, den vackra vattensamlingen med den intilliggande grönskan och äter lunch på en flytande restaurang”, sa en besökare på Kenaparas ekoturismplats utvecklad av SECL i Surajpur-distriktet, Chhattisgarh. "Kenapara har en lovande turismpotential och är också en bra inkomstkälla för stamfolket", tillade besökaren.

Vattensporter i nedlagt kolbrott

Vattensporter i indisk kolgruva

Vattensportcenter och flytande restaurang utvecklad vid övergivet stenbrott nr. 6 av Bishrampur OC-gruvan i Kenpara av SECL

På samma sätt har Mudwani ekoparker som nyligen utvecklats av NCL i Jayantarea i Singrauli, Madhya Pradesh en anlagd strandpromenad och stigar. "På en avlägsen plats som Singrauli, där det inte finns mycket att se, ser ekoparken Mudwani en ökning av besökare på grund av dess vackra landskap och andra rekreationsanläggningar", sa en besökare.

Förutom ovanstående, under 2022-23, har CIL redan överträffat sitt årliga planteringsmål på 1510 hektar genom att utöka sitt gröna täcke till 1610 hektar. Företaget har planterat över tre miljoner plantor under det aktuella budgetåret. Under de senaste fem räkenskaperna fram till  2022 har 4 392 hektar förgrönats inne i gruvuthyrningsområdet skapat och därmed skapat en kolsänkningspotential på 220 000 ton per år.

CIL använder också nya tekniker som fröbollsplantage, fröplantering genom drönare och Miyawaki-plantage i sina olika gruvor. Utvunna områden, soptippar etc. återvinns samtidigt så snart de kopplas bort från de aktiva gruvzonerna. Olika arter för biologisk återplantering väljs ut i samråd med centrala och statligt understödda expertorgan. Övervakning av landåtervinning och återställande görs genom fjärranalys och för närvarande är cirka 33 % av området under grönt täcke.

Nyhetsämne