Inventering av Indiens skyddade monument

Den indiska unionens minister för turism och kultur har nyligen i en skrivelse till det indiska parlamentet redovisat för Indiens historiska monument. Enligt Indiens arkeologiska institut, Archaeological Survey of India, finns inte mindre än 3693 monument med nationell betydelse i landet.

Många illegalt ockuperade monument

I undersökningen har det visat sig att många av dessa monument, med stor vikt för bevarandet av landets historia, helt enkelt är ockuperade av olika ändamål. De illegalt ockuperade monumentet kan vara ockuperade av såväl näringsverksamhet som illegala boenden. De illegala ockupanterna ska med hjälp av lagen om antika monument och arkeologiska platser, från 1958, kunna avlägsnas.

Fastighetsofficer med befogenheter att vräka illegala ockupanter

Den chefsarkeologen, som ansvarar för kretsarna, har fått en underställd fastighetsofficerare med befogenhet att utfärda avvisningsmeddelanden och förordningar till ockupanterna i enlighet med lagstiftningen. Till sin hjälp ska fastighetsofficeraren kunna få stöd av de statliga regeringarna och dess polisstyrka. Där resultaten förblir fruktlösa ska det inledas åtgärder mot inkräktarna genom att väcka åtal i domstol. 

Bevakning av indiska monument

Förutom att få större chans att vräka illegala ockupanter ska man nu också se till att skydda Indiens monument mot nya överträdelser. Regelbunden vaktpersonal, privat säkerhetsföretag, statliga polisvakter och CISF (Central Industrial Security Force vilken är en central beväpnad polisstyrka som har uppdraget att bland annat skydda flygplatser, hamnar, järnväg, regeringsbyggnader etc) har också tillhandahållits för att säkra utvalda skyddade monument.

24 borttappade monument

Det arkeologiska institutet i Indien har också sammanfattat en lista över 24 monument som inte har gått att spåra. Institutet har gjort ansträngningar för att lokalisera och identifiera monumenten genom sina fältkontor baserade på inspektioner, gamla register, fältkartor och publicerade rapporter. Listan nedan visar de antal monument i Indien man faktiskt har hittat, uppdelat på delstat.

Delstatens namn

Antal skyddade monument

Andhra Pradesh

135

Arunachal Pradesh

03

Assam

55

Bihar

70

Chhattisgarh

46

Daman & Diu (unionsterritorium )

11

Goa

21

Gujarat

203

Haryana

91

Himachal Pradesh

40

Jammu & Kashmir (unionsterritorium)

56

Jharkhand

13

Karnataka

506

Kerala

29

Ladakh (unionsterritorium)

15

Madhya Pradesh

291

Maharashtra

286

Manipur

01

Meghalaya

08

Mizoram

01

Nagaland

04

N.C.T. Delhi

173

Odisha

80

Puducherry (unionsterritorium)

07

Punjab

33

Rajasthan

163

Sikkim

03

Telangana

08

Tamilnadu

412

Tripura

08

Uttar Pradesh

743

Uttarakhand

43

West Bengal

135

TOTALT

3693

Läs mer

Läs mer om Indiens olika världsarv i vår guide här!