Lackadiverna: Indiens nysatsning på landets paradisöar

Lackadiverna är en grupp av 32 öar i arabiska havet, som tillhör Indien. Öarna är ett paradis för alla som älskar sol, sand och hav. Här kan du njuta av korallrev, laguner, stränder och sanddyner, som ger dig en känsla av att vara i en annan värld. Men öarna har också mer att erbjuda än bara avkoppling. Här kan du också uppleva spännande aktiviteter som dykning, snorkling, segling, fiske och vattensporter. Eller varför inte utforska öarnas kultur, historia och natur, som är lika rik och mångsidig som deras landskap.

Indiens regering storsatsar på hållbar turism, men hur hållbar blir den?

Indiens regering har nämligen satsat på att göra Lackadiverna till en modell för hållbar turism, som balanserar ekonomisk framgång med miljöskydd. Genom strategisk planering och samverkan med de lokala invånarna, som är cirka 64 000 till antalet, har regeringen lanserat flera projekt som syftar till att bevara öarnas unika kultur och natur, samt förbättra livskvaliteten för öborna.

Del av större hållbar turistsatsning

Ett av dessa projekt är Swadesh Darshan 2.0, som är ett initiativ från turistministeriet för att utveckla 57 hållbara och ansvarsfulla turistdestinationer i landet, inklusive Lackadiverna. Projektet följer en destination- och turism-centrerad strategi, som tar hänsyn till kraven enligt olika lagar, inklusive miljö-, skogs- och kustzonregler.

Ett annat projekt är Travel for LiFE, som är ett initiativ för att främja hållbar turism i landet, genom att mobilisera turister och turismföretag till att agera medvetet och ansvarsfullt när det gäller att använda turismresurser. Projektet är i linje med den nationella strategin för hållbar turism, som har utformats av turistministeriet.

För att sprida kunskap och erfarenhet om hållbar turism, har turistministeriet också organiserat regionala workshops för olika delstater och unionsterritorier i landet, i samarbete med Indiska institutet för turism och reseledning (IITTM), Förenta nationernas miljöprogram (UNEP) och Indiska sällskapet för ansvarsfull turism (RTSOI). En workshop för delstater och unionsterritorier i södra regionen, inklusive Lackadiverna, hölls i Hyderabad i februari 2023.

Öarna står inför utmaningar från klimatförändringar och konkurrens

Trots de positiva insatserna från regeringen, står Lackadiverna inför flera utmaningar, som kan hota deras framtid som turistdestination. En av de största utmaningarna är klimatförändringarna, som orsakar havsnivåhöjning, korallblekning, kusterosion och extrema väderhändelser. Öarna, som ligger bara två meter över havet, är särskilt sårbara för dessa effekter, som kan skada deras ekosystem och infrastruktur.

Kontroversen med Maldiverna

En annan utmaning är konkurrensen från andra ö-nationer i regionen, som också lockar turister med sina tropiska attraktioner. En av dessa är Maldiverna, som ligger nära Lackadiverna, och som har en större och mer etablerad turistindustri. Maldiverna har dock nyligen hamnat i en kontrovers med Indien, efter att tre av dess ministrar gjorde nedsättande kommentarer om Indiens premiärminister Narendra Modi på sociala medier, och kallade honom för en "clown", en "terrorist" och en "marionett för Israel" . Kommentarerna, som senare togs bort, väckte ilska och bojkottkrav mot Maldiverna på indiska sociala medier.

Modis strandbilder väckte Maldivernas vrede men Indiernas gust

Modi hade tidigare lagt upp bilder från sin resa till Lackadiverna på X (tidigare Twitter), som visade öarnas skönhet och främjade dem som ett turistmål. Många indier på sociala medier sade att de skulle avboka sina semesterplaner i Maldiverna och välja Lackadiverna istället. En av dem var Nishant Pitti, VD för den indiska biljettbokningssajten EaseMyTrip, som meddelade att hans företag hade stoppat alla flygbokningar till Maldiverna.

Öarna hoppas på att dra nytta av fastlandets stöd och intresse

Lackadiverna hoppas på att kunna dra nytta av det ökade intresset från det indiska fastlandet, den viktigaste inkomstkällan för öarna. Fastlandet har historiskt och kulturellt starka band med Lackadiverna, och har hjälpt dem med mat, utbildning, hälsovård och teknologi. Indien har också bidragit till öarnas säkerhet och stabilitet, genom att försvara dem mot pirater och terrorister.

Indien själva är också den största källan till turister för Lackadiverna, och stod för nästan en tredjedel av alla besökare förra året. Turismen utgör nästan en tredjedel av öarnas ekonomi, och ger inkomst och sysselsättning till många öbor. Öarna har dock en begränsad kapacitet att ta emot turister, och måste därför vara försiktiga med att inte överexploatera sina resurser eller skada sin miljö.

Besök Lackadiverna innan paradiset förloras

Lackadiverna är därför ett perfekt resmål för dem som vill uppleva en unik och oförglömlig semester, samtidigt som de respekterar och stöder öarnas hållbara utveckling. Öarna erbjuder inte bara en fantastisk natur, utan också en möjlighet att lära sig om öarnas kultur, historia och utmaningar. Genom att välja Lackadiverna som sin destination, bidrar turisterna också till att stärka banden mellan Indien och öarna, och till att främja fred och vänskap i regionen.

Hitta resan till Lackadiverna!

Flygplatsen i Lackadiverna heter Agatti Airport, till vilken du kan resa med inrikesflyg från Indien. Du kan använda formuläret nedan för att hitta och jämföra priser!