Rudreswara-templet i Palampet i Telangana blir Indiens 39:e UNESCO-världsarv

Nu står det klart att Indien får ytterligare ett världsarv med på UNESCO:s prestigefyllda världsarvslista. Den här gången är det Rudreswara-templet i Palampet, vilket ligger i Mulugu-distriktet, nära Warangal i delstaten Telangana, som lyfts fram. Läs mer om detta här!

Rudreswara-templet eller Ramappa-templet

Under den 44:e sessionen i UNESCO:s världsarvskommité beslutades det att det vackra templet från 1200-talet tas med på listan. Templet, som är uppkallat efter arkitekten Ramappa, var det enda monument som Indien föreslog till världsarvslistan 2019 och nu är det alltså verklighet. Beslutet kom via en tweet från UNESCO:s officiella twitterkonto.

Indiens premiärminister Narendra Modi gläds

Indiens premiärministern Narendra Modi uttryckte sin lycka över UNESCO:s tweet genom ett eget svar på Twitter där han uppmanade folket att besöka detta majestätiska tempelkomplex och få en förstahandsupplevelse av dess storhet: "Utmärkt! Grattis till alla, speciellt folket i Telangana. Det ikoniska Ramappa-templet visar det enastående hantverket från den stora Kakatiya-dynastin. Jag uppmanar er alla att besöka detta majestätiska tempelkomplex och få en förstahandsupplevelse av dess storhet."

Indiens turist- och kulturminister Kishan Reddy

Unionens kultur-, turism- och utvecklingsminister i nordöstra regionen (DoNER), Kishan Reddy, tackade den indiska premiärminister för hans vägledning och stöd när FN:s utbildnings-, vetenskapliga och kulturella organisation (UNESCO) gav världsarvstiteln till Rudreswara -templet, (även känt som Ramappa-templet) vid Palampet, Mulugu-distriktet, nära Warangal i delstaten Telangana.

"Det ger mig ett enormt nöje att dela att @UNESCO har tilldelat inskriptionen till världsarvet till Ramappa -templet i Palampet, Warangal, Telangana. På nationens vägnar, särskilt från människor i Telangana, uttrycker jag mitt tack till ärade PM @narendramodi för hans vägledning och stöd” twittrade G Kishan Reddy:

Uppskjutna handledningstider hos UNESCO

Turist- och kulturminister Kishan Reddy konstaterade att på grund av COVID-19-pandemin kunde mötet i UNESCO:s världsarvskommitté (WHC) inte genomföras 2020 och nomineringarna för 2020 och de för 2021 diskuterades i en serie onlinemöten som pågår just nu. Diskussionen om Ramappa-templet ägde rum söndagen den 25 juli 2021.

Reddy uppgav att det fanns 21 ledamöter i världsarvskommittén, med Kina som tillfällig kommittésordförande och krediterade framgången för den välvilja som premiärminister Narendra Modi har byggt upp med Unescos medlemsländer under hans tjänst.

En kort beskrivning av templet Rudreswara (Ramappa)

Rudreswara-templet byggdes 1213 e.Kr. i Kakatiya-riket vilket då styrdes av Recharla Rudra, en general för Kakatiya-kungen Ganapati Deva. Den sittande gudomen här är Ramalingeswara Swamy. Templet är också känt som Ramappa-templet, efter skulptören som utförde arbetet i templet under 40 år.

Bild på UNESCO:s världsarv akatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple

Tempelkomplexen i Kakatiyas har en distinkt stil, teknik och dekoration som visar av Kakatiyan-skulptörens påverkan. Ramappatemplet är en manifestation av detta och står ofta som ett vittnesbörd om det kreativa geni Kakatiyan ansågs vara. Templet står på en nära två meter hög stjärnformad plattform med väggar, pelare och tak prydda med invecklade ristningar som vittnar om den unika skickligheten hos Kakatiyan-skulptörerna.

Bild på UNESCO:s världsarv akatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple

Den skulpturala konsten och dekorationerna som är specifik för tiden och Kakatiyan-imperiet har ett enastående universellt värde, menar Reddy. Kakatiyas distinkta stil för portarna till tempelkomplex, som är helt unika för denna region, bekräftar de högt utvecklade proportionerna av estetik i tempel- och stadsportar i södra Indien.

Bild på UNESCO:s världsarv akatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple

Europeiska köpmän och resenärer fascinerades av templets skönhet och en sådan resenär hade påpekat att templet var "den ljusaste stjärnan i galaxen av medeltida tempel i Deccan".

Läs mer

Läs om Indiens kulturarv här!

Alla bilder kommer från den indiska regeringens kulturdepartement