Sänkta priser på Palace on Wheels och mer ska sätta Rajasthan, Indien, i centrum

De senaste veckorna har vi skrivit om hur bland annat Goa och Kerala ska sätta sina respektive delstater i centrum av den indiska turistkartan. Rajasthan ska givetvis inte vara värre och kommer nu med sitt svar. Bland annat ska det berömda Palace on Wheels prissänkas rejält. Häng med!

Prissänkning på Palace on Wheels

Palace on Wheels är ett lyxigt tåg som (bland annat, det finns flera olika linjer) tar dig genom Rajasthan, Delhi och Agra för att lyxigt visa dig delstatens sevärdheter. Resan kostar i dagsläget drygt 500 000 indiska rupies men ska sänkas till låga 150 000 rupies, enligt delstatens turistminister Vishvendra Singh. Det skulle innebära ett biljettpris på runda slängar 19 500 SEK per person (maj, 2022), ett pris ministern själv tycker är ett pris som gör att resan är prisvärd för gemene man. Vi på Indien.nu håller kanske inte med om att resan blir tillgänglig för gemene indiske person, men om resan behåller sin kvalitet kommer den vara extremt prisvärd för inkommande turister.

Resan säljs fortfarande för i runda slängar 70-150 000 kronor per person 2022, 2023 och 2024 (se prislista här) så om ministerns prissänkningar blir verklighet är det kanske bäst att vänta något med boningen. 

Nedgång för Rajasthans turism

De två senaste årens pandemi har nästan satt den sista spiken i kistan för Rajasthans turistindustri, många turistrelaterade företag har fått slagit igen sina dörrar, speciellt de som jobbat med inkommande turism. För inrikesturismen har det sett lite bättre ut, speciellt under senare tid när delstaten sett en stor tillströmning av utomstatliga indiska turister. Turistministern i Rajasthan har därför lovat att flera nya system ska sättas i drift inom kort, vilket ska leda till flera inkommande utländska turister såväl som fler turister från andra indiska delstater. 

Nya turistcirklar

Precis som centralregeringens turistdepartement jobbat med nyligen kommer också delstaten Rajasthan introducera så kallade nya tematiska cirklar. Bland dessa nya cirklar nämns:

Religiösa

Kulturella

Natur

Kulturarv

Dessutom har Rajasthan också formulerat en policy för filmindustrin där man bland annat ger stora rabatter samt reducerar momsen, den så kallade GST.

Fokus på inhems turism

Rajasthans turistminister lyfter fram en viktig parameter för utvecklingen av turismen i delstaten. Anledningen till att man satsar stort på bland annat religiös turism är att den utländska turismen till delstaten enbart står för 10% av det totala inflödet av turister till delstaten. Eftersom 90% av turismen kommer från Indien är det därför inte konstigt att man fokuserar på inhemsk turism

Läs mer

Indien.nu om Rajasthan