100-milaresa mellan Himalaya och Bengaliska viken i Indien

De indiska turistmyndigheterna fortsätter presentera spännande och intressanta seminarier online i sin serie Dekho Apna Desh. I det 86:e webbseminariet fick vi följa med på en resa mellan Himalayas snötäckta toppar till de ångande fuktiga mangroveskogarna i den bengaliska viken. Läs mer och se hela seminariet, ”Berg till mangroveskogar – En resa på 1000 km” här!

Indien – en unik del av världen

 Indien skiljer sig från resten av Asien med sin unika geografi. I norr sträcker den stora bergskedjan Himalaya ut sig som en gigantisk mur, landets landmassa är sedan nästan triangelformad och kilar sig genom det enorma havet söder ut. Vid kräftans vändkrets i öst möter den indiska delstaten den indiska oceanen och i väst det arabiska havet. Den som tidigare rest i Indien vet att varje delstat i Indien skiljer sig från varandra genom sitt landskap, arv, konst & hantverk, sin unika mat. Denna mångfald skapar enorma mängder av alternativ för reseentusiaster. I webbseminariet, ”Berg till mangroveskogar – En resa på 1000 km” får vi följa med på just en sådan unik och mångfacetterad resa från Sikkims berg till västbengalens myllrande mangroveskogar.

Multimedial resa

Resan presenterades av Debajit Dutta, direktör och VD för Impression Tourism Services (India) Private Limited, expert på upplevelseresor, äventyrsturer och erbjuder frivilliga projekttjänster och samhällsturisminitiativ som en del av hållbar turism. Det är därför viktigt att tänka på att viss information i seminariet kan gynna just detta företag. 

En hundramilaresa i bilder och video

Den underbara resan startade i Himalaya-bergsområdet i Sikkim (läs mer om Sikkim här!), nordöstra Indien. Resan tar oss genom de så kallade ”Queen of hills” (bergens drottningar) i Darjeeling (läs mer om Darjeeling här!) och till Gangesslätten i södra Västbengalen. Där Ganges möter havet, i världens största floddelta, möter vi den unika miljön som är hem för den kungliga bengaliska tigern i Sunderban (läs mer om och se vår bildspecial om Sunderban här!). 

Resan tar oss genom andlighet, hissnande landskap, teträdgårdar, vandringsleder, UNESCO-världsarvsplatser (se hela listan på alla indiska världsarv här!) , Darjeeling Himalayan Railwaym Sunderbans National Park samt det arkitektoniska koloniala arvet i västbengalen. 

Sikkim – Äventyr och vyer i överflöd

I seminariet beskrivs delstaterna Sikkim och Västbengalen som några av de mest eftertraktade och uppskattade i Indien. De båda staterna erbjuder ett brett utbud av destinationer och upplevelser som uppskattas av resenärer. Oavsett om man reser för äventyr, andlighet, kulturarv eller djurliv har dessa delstater något att erbjuda under dessa 100 mil.

Sikkims erbjuder spektakulära vyer över Himalaya och Khangchendzonga, Indiens högsta och världens tredje högsta berg med sina 8 586 meter. Khangchendzonga national park är med på UNESCOs världsarvslista som Indiens första blandade världsarv. I området kan man njuta av blommande alpängar, bergssjöar, unik kultur i delstatshuvudstaden Gangtok. Utöver dessa resmål rekommenderas Pelling, Lachung, Lachen, Yumthang, Nathula Pass och Gurudongmar  som några av de mest omtyckta resmålen i Sikkim. 

OBSERVERA! För att besöka Sikkim måste utlänningar erhålla ”Restricted Area Permit (RAP)” tidigare känd som InnerLine Permit. Mer information om Sikkim State och tillstånd finns på den officiella webbplatsen för Sikkim Tourism.

Västbengalen – Allt under ett och samma tak

Den indiska delstaten Västbengalen har en rik historia och ett hisnande landskap. Med Himalaya i norr och den bengaliska viken i syd. Under detta tak hittar vi en unik arvarkitektur, fin konst och hantverk, livliga folkfestivaler, musik-teater-drama, traditionella fester, unik och fantastisk mat samt mycket annat (en forna dansk koloni tillexempel). Några platser och upplevelser värda att nämna i Västbengalen är Darjeeling Himalayan Railway (UNESCOs världsarvslista), Kalimpong, Dooars, Jaldapara, Malda, Bishnupur, Santiniketan, Kolkata - City of Joy, Sundarbans (UNESCO World Heritage Site) och Digha Beach. Inte illa för en semester!

Se hela seminariet här!

Läs mer

Indien.nu om Västbengalen

Indien.nu om Sikkim

Resa till Västbengalen

Den närmasta internationella flygplatsen finns i Kolkata (Calcutta) dit du kan resa med många europeiska flygbolag med bara ett byte i europa. Från Kolata finns sedan goda förbindelser med flyg, tåg och buss till många andra delar i området. För mer information, se respektive reseguide ovan!

Bild från Gurudongmar Lake, en av världens högsta sjöar, fotograferad av Abhishek SinghUnsplash